на живо

Заради нов закон: Арестуват 48 000 на стадиона?

Шотландия на тръни преди Рейнджърс - Селтик

Нов закон срещу престъпленията от омраза предизвика бурен дебат в Шотландия. Той влезе в сила този понеделник, а бившият национал Али Маккойст очаква още в събота да се наложи ареста на 48 000 зрители по време на дербито между Глазгоу Рейнджърс и Селтик.

В закона се съдържа ново престъпление - "разпалване на омраза, свързана с възраст, увреждане, религия, социална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност". 61-годишният Маккойст го описа като лудост и посочи, че феновете на "Айброкс" ще бъдат изложени на висок риск да го нарушат.

Селтик гостува на вечния си съперник с точка аванс на върха. Горещият сблъсък ще бъде излъчен пряко по RING в неделя от 14 ч.

Фенове на Селтик няма да бъдат допуснати на "Айброкс", но от следващия сезон ще има и гостуващи агитки, след като между двата клуба беше постигнато примирие.

"Тези дни приехме закон за омразата. Гарантирам ви, че в неделя 48 000 души ще го нарушим на стадиона. Това е истинска лудост. Не вярвам и полицията да го одобрява, просто защото е невъзможно да го приложи", коментира Маккойст.