на живо

"Дебелото момче" в Страната на Специалния (ВИДЕО)

Жозе Моуриньо намери поредната си жертва

Специалния, така наричат Жозе Моуриньо. Да, той е един от най-добрите в своята професия. Постигнал е много, като сред трофеите му са и две купи от Шампионската лига. Португалецът обаче прекрасно знае всичко това и се наслаждава на прякора си, вярвайки, че наистина е различен.

"Арогантност" и "егоизъм" - с тези две думи може да се опише Моуриньо. Жозе използва репутацията си и разтърсва из основи всеки клуб, който поема. В "Челси" той показа изхода на Хуан Мата, а в "Реал" Мадрид без никакви притеснения изгони клубната икона Икер Касияс. Сега в "Манчестър Юнайтед" Моу е набелязал поредната си жертва - Уейн Рууни.

Капитанът на Англия не е единствения, който Специалния ще накара да напусне "Манчестър Юнайтед", но определено е най-голямото име.

Невинаги португалецът греши. Всъщност и тримата гореизброени не бяха/са във форма. Проблемът е друг - в отношението. То прави Моуриньо толкова мразен от неутралните фенове.

Около Рууни трябваше да се гради отбор, но вместо това малко по малко той беше пратен на пейката. За нападателя сякаш няма място в системата на Моуриньо.

В края на месец май португалецът пое "червените дяволи" и заяви: "Рууни е №1 в Англия в последните 20 години. Уейн обаче не е нито втори нападател, нито фалшива деветка, нито атакуващ халф, а дори няма да коментирам пускането му като плеймейкър. При мен няма да го видите в подобна роля. Той трябва да е близо до противниковата врата, не на 50 метра от нея"

Два месеца по-късно, в първия кръг от Висшата лига, Рууни започна като титуляр при победата с 3:1 срещу "Борнемут" и дори записа името си сред голмайсторите, действайки зад Ибрахимович. Моу не удържа на думата си.

Тук е моментът да отбележим, че Специалния обикновено има краткосрочен план. Рядко се задържа повече от три сезона в даден клуб, печели трофеи и си тръгва така, както е дошъл - с гръм и трясък. Едно нещо също характеризира треньорската му кариера - когато нещата не вървят, Моу не поема вината, а си намира изкупителна жертва. В случая - Рууни.

След трите точки на откриването на сезона "Юнайтед" забуксува - възможно най-лошият сценарий за Рууни. Английският национал се превърна в резерва и трябваше да се "наслади" на игрови минути в Лига Европа. Стигна се до миналия уикенд, когато поради "контузия" той дори не попадна в групата за шампионатния мач с "Челси", загубен с 0:4Но това звучи съмнително и... познато. 

А имаше всички предпоставки за "специална" връзка между Моуриньо и Рууни...

В своята книга "Jose Mourinho Up Close and Personal" журналистът Роб Бийзли разкрива, че португалският наставник от дълго време е мечтаел да има Уейн в състава си. "Първият му опит да го привлече беше през 2010 г., когато Моуриньо ръководеше "Реал" Мадрид, а вторият - през 2013 г, при завръщането му в "Челси", пише Бийзли.

Според последния Моу наричал Рууни "Дебелото момче".

"През 2010 г. Уейн беше преустановил преговорите с "Юнайтед" за нов договор, при което Жозе каза "Ако той иска да напусне, обади ми се". Нападателят обаче набързо промени мнението си и под настояването на Сър Алекс Фъргюсън подписа нов 5-годишен контракт.

След това през лятото на 2013 г., докато "Челси" беше на турне в САЩ, с Жозе се видяхме във фоайето на хотел във Вашингтон. Тогава аз бях със сина ми. Моуриньо пристигна при нас и директно изстреля "Какво ще кажете, ако се опитаме да привлечем Дебелото момче?"

По-късно аз звъннах на агента на Рууни Пол Стретфорд и след дългия разговор помежду ни останах с впечатлението, че Уейн ще напусне Манчестър. Очакваше се потвърждение, но такова нямаше. От "Челси" очакваха Рууни официално да поиска трансфер - нещо, което изглеждаше, че той иска. След това двата отбора играха един срещу друг в началото на сезона, а след мача Моуриньо направи последния си ход: "По един или друг начин той трябва да каже "искам да напусна" или "искам да остана", говорейки за Уейн. Той обаче така и не потвърди, че желае да смени клуба и сделката пропадна"

Може би става дума за реваншизъм от страна на Моуриньо. В крайна сметка всеки трябва да жадува да играе за Специалния, поне според него.

По-вероятно обаче Жозе отново се е прицелил в звездата на тима. Правил го е и преди.

Рууни не е случаен. На 19-годишна възраст преминава от "Евертън" в "Юнайтед" с трансфер на стойност 25,6 млн. лири.

Има 179 попадения в 375 мача с червения екип и 53 в 118 двубоя за националния тим на Англия. Уейн е и най-младият голмайстор в историята на "Трите лъва". Богата визитка, правеща го идеалната мишена за Моуриньо.

Вече дори се появиха информации, че Рууни ще напусне "Олд Трафорд". Катарски и китайски клубове, обичайните заподозрени, са се наредили на опашка за услугите му. Италианският "Интер" също проявява сериозен интерес.

В момента "Манчестър Юнайтед" е в криза на и извън терена, но Рууни носи само частична отговорност заради слабата си форма.

Отборът е недоволен от методите на Моуриньо. Португалецът често не присъствал на тренировките, а просто давал указания на щаба си. Британските медии твърдят, че играчите на "Юнайтед" искали да има повече комуникация между тях и треньора. Нещо, от което никой не се е оплаквал по времето на Сър Алекс Фъргюсън.

Но Моу не обича да го сравняват с неговите предшественици. Най-лошото е, че ако сте били в кома в последните няколко месеца и се събудите по средата на мач на "Юнайтед" ще видите скучновата игра, включваща куп подавания назад и настрани и малко положения пред противниковата врата. Навярно ще си кажете, че е крайно време Ван Гаал да се махне. Него обаче отдавна го няма...