на живо

Ефрем Ефремов: Не съм и сънувал, че след Глушков отново ще има българин в НБА (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въпрос на време е Везенков да заеме своето място, убеден е единственият професор с отразени 17 All Star Games като журналист

Ефрем Ефремов: Не съм и сънувал, че след Глушков отново ще има българин в НБА (СНИМКИ+ВИДЕО)
 

В гилдията на спортните журналисти в България пред името на Ефрем Ефремов никой не остава безразличен. Име, което буди емоции. Положителни. Човек, с който никога не ти стига времето.

Защото ти се иска да си говорите още и още. И най-вече, защото ти се иска да го слушаш в захлас.

Отново и отново.

Ефо, както е известен сред нас – спортните журналисти, а и сред своите верни приятели от буйната младост, е неизчерпаем извор на истории. Коя от коя по-вдъхновяваща.

Ефо обаче е и учител за повечето от нас. В буквалния смисъл на думата.

Защото няма човек, минал през Факултета по журналистика и масови комуникации, който да не е останал докоснат от мъдростта му.

Снимка: Евгений Милов

Имам огромната чест и привилегия в епизод №81 на спортния подкаст на bTV – „За спорта без клишета“, мой събеседник да бъде именно той – проф. д-р Ефрем Ефремов.

Чакам го, за да си говорим за НБА, за нашето супер момче в Лигата отвъд океана – Александър Везенков и за професията ни, която се променя с всеки следващ ден.

Ценностите в нея – остават ли?

Приготвил съм и този въпрос към професора, който вече има зад гърба си над 40 години журналистически и над 30 години академичен стаж.

Започва на майтап да пише текстове в библията на спортния печат в България през 80-те години на миналия век – седмичникът „Старт“ и докато се усети вече вътрешно се е простил с мечтата да стане археолог.

Вместо това, отдава живота си на журналистиката, а от 1991 г. става преподавател във ФЖМК.

Снимка: Евгений Милов

За Ефо има неща, които са постоянна величина.

Като например четиримата му най-добри приятели от детските години: Росен Барчовски, Слави Матакиев, Филип Цанов-Фиката и Александър Чакмаков.

Като гледането на CNN през нощта и заспиването призори, когато такива като нас вече отиват на работа. Като капучиното с цигара, плюс Кола Zero.