на живо

15-годишен великан следва Яо Мин със… спагети (ВИДЕО)

Роберт Боброцки е висок цели 2,29 м и мечтае за НБА

Баскетболна Европа възлага много надежди на един румънски тийнейджър. Средният ръст при професионалистите вече e малко над 2 метра.

Това обаче не притеснява 15-годишния Роберт Боброцки, тъй като той е висок цели 2,29 м… и може би ще расте още.

Чували сте за "Човека-каучук" и "Човека–глас",  а сега ще ви срещнем с момчето, което шеговито наричат "Човека-трафопост".

Кадри от мачове на Боброцки се появиха в социалните мрежи и бързо го превърнаха в сензация, но и в обект на подигравки.

Тийнейджърът доминира над връстниците си и стреля отлично. Физиката му обаче определено се нуждае от подобрение. Той тежи „едва“  85 килограма и изглежда сякаш ако падне има реален шанс да счупи всяка една от 206-те си кости.

Роберт Боброцки е син на бивш румънски национал по баскетбол. Баща му - Зигмонд бил съотборник на легендарния Георге Мурешан. Последният, със своят ръст от 2,31 м, е най-високият играч в историята на НБА.

Сериозната височина е в гените на фамилия Боброцки. Главата на семейството – Зигмонд е 2,17 м, а майката на Роберт  – 1.90 м.

В момента младокът тренира в Италия. Той е част от елитна академия, базирана в столицата Рим. Тук първите си стъпки в баскетбола е направил звездата на „адзурите“ Андреа Барняни.

„Боб изведе отбора на Стела Aдзура до титлата при под 16-годишните. Ние обаче решихме да не го товарим с още мачове. Той има добра стрелба и поглед над играта, но е слаб физически.", казва Джакомо Роси – генерален мениджър на академията в Рим.

"Направихме му нужните тестове, резултатите от които отхвърлиха някои наши притеснения. Момчето просто трябва да се храни и да натрупа мускулна маса.“

Следващите 8 месеца Боброцки ще прекара в леки тренировки и обилно хранене. Младежът е поставен на специална диета и ще трябва да изяжда по близо килограм спагети на ден. Препоръчано му е и да не пропуска десертите. Всяка една калория е важна.

„Играя баскетбол от 5-годишен. Възхищавах се на Мануте Бол и Яо Мин. Последният е моят идол. Иначе в момента любимци са ми Антъни Дейвис и Кристапс Порзингис.“

Боброцки има 4-5 години да качи 50 кг и вече да не прилича на изгубеният брат на извънземното от филма „E.T.“.

Meчтата на младежа е един ден да играе в Евролигата, а защо не и в НБА. Успех, момче!