на живо

Алексис Санчес – Детето-чудо от Токопиля (ВИДЕО)

Талантът и силният характер помогнали на звездата на "Арсенал" да избяга от бедността

Поговорете с някого в "Арсенал", попитайте кой е техният любимец. В повечето случай ще чуете едно име - Алексис Санчес. Чилиецът е страхотен футболист, но уменията му с топка в крака се допълват и от силен характер и добро сърце.

През 2012 г., преди да оваканти треньорския пост в "Барселона", Пеп Гуардиола казва: "Алексис ме спечели. Дава всичко от себе си и е готов да се жертва в името на отбора. Млад е, но се държи зряло и отговорно. Той е специален. Клубът не сбърка с привличането му"

За да разберем какво е накарало иначе пестеливия откъм комплименти Гуардиола да изрече тези думи, трябва да се отбием в Токопиля, Чили. Малкото крайбрежно градче с население от само 25 хил. души е родното място на Санчес. За съжаление, освен като дома на Алексис, Токопиля е известен и с това, че през 2007 г. земетресение с магнитуд 7.7 по скалата на Рихтер разрушава голяма част от постройките в района, оставяйки две трети от жителите без дом.

Санчес, който тогава играе за "Барселона", веднага иска помощта на Меси и компания, за да разбере светът за трагедията. Самият Алексис пък дарява огромна сума за възстановяването на Токопиля.

Санчес се прибира у дома всяка Коледа и прави обиколка из града, раздавайки на децата подписани от него футболни топки и екипи. Хората там толкова обичат чилийския национал, че дори има улица, носеща името му - "Куарта Пониенте" става "Алексис Санчес". Разбира се, изборът ѝ не е случаен, защото като дете звездата на "Арсенал" прави първите си стъпки във футбола на намиращото се в близост игрище "Канча Ласарето".

Алексис работи от малък, за да помага на майка си в издържането на семейството. Баща му ги зарязва когато бъдещата звезда на световния футбол е само на 6 години. Времето минава, а Алексис има три възможности - да стане миньор, като повечето мъже в Токопиля, да се занимава с риболов... или да преследва спортна кариера.

Всички в родното му градче го наричат "El Nino Maravilla", в превод от испански "Детето-чудо", Въпреки това той започва да тренира футбол чак след като майка му моли кмета на Токопиля за чифт бутонки.

Талантът на Алексис не остава незабелязан. Малчуганът е взет в младежкия тим на "Арауко". От клуба знаят за финансовото състояние на семейство Санчес и поемат всички пътни разходи на момчето. Алексис се отплаща на "Арауко". Веднъж, макар че закъснава за поредния мач на своя отбор, Санчес влиза в последните минути и... отбелязва 8 гола. Преди това противникът води с 1:0.

"Пусках го в предни позиции. Имаше свобода да действа и като нападател, и като атакуващ халф, дори да се връща по-назад. Той беше навсякъде, помагаше на съотборниците си. Не е класически голаджия, по-скоро трябва да бъде използван за създаване на положения, защото притежава отличен поглед над играта", разяснява Хуан Сеговия - първият треньор на Алексис.

"Не се страхуваше да играе срещу по-големите, не бягаше от единоборствата. Талантът му беше забележителен, както и увереността му, че един ден ще стане професионален футболист. Бързо се разчу, че разполагаме с вундеркинд. Водещите отбори в страната се наредиха на опашка за него"

"Той сам се изгради. Никому нищо не дължи, но е помогнал на много", добавя Сеговия.

Първият си голям пробив Санчес прави на 16 години, когато подписва с елитния чилийски "Кобрелоа". Интересното е, че идолизира Марсело Салас -  най-големия голмайстор в историята на националния отбор, но и легенда на "Унивесидад" - кръвния враг на новия си тим.

"Казахме му да не показва пристрастията си. Феновете нямаше да го приемат добре. Иначе останалите в отбора имахме доста опит. Взехме го под крилото си, съветвахме го на терена, а и извън него. Алексис се научи да готви, да глади дрехите си и т.н., иначе казано - да бъде мъж... Помня, че много го биваше в правенето на пици" разказва бившият съотборник на Санчес в "Кобрелоа" - Нелсон Тапия.

Не след дълго Алексис попада в първия отбор на "оранжевите". Въпреки това получава по едва 50 хил. песос (45 паунда) месечно.

Италианският "Удинезе" забелязва младока, плаща за него 1,7 млн. долара, и го преотстъпва последователно на чилийския гранд "Коло Коло" и аржентинския "Ривър Плейт". Санчес става шампион и с двата отбора.

На 18 години  дебютира за националния отбор на Чили, където си партнира в атака с човека, чийто пример винаги е следвал - Марсело Салас.

"Той ще стане по-добър от мен. Алексис е от хората, които просто няма как да не харесаш", казва тогава Салас.

През 2011 г. Санчес премина в "Барселона" с трансфер на стойност 25 млн. паунда. Дали в Каталуния го харесваха? - да. Дали го обичаха истински - по-скоро не. Там Алексис научи, че в "Барселона" има място само за един любимец - Меси.

Нещо, което преди него разбраха звезди като Златан Ибрахимович, Тиери Анри и Яя Туре.

Санчес се представи отлично със "синьо-червения" екип. Спечели шест трофея, а в последния си сезон на "Камп Ноу" беше втори по отбелязани голове. В първенството само Меси, Диего Коста и Кристиано Роналдо вкараха повече. Но и това се оказа недостатъчно и "Барса" го сложи в трансферната листа.

Готовността на каталунците да предложат на "Ливърпул" 40 млн. паунда плюс Санчес за Луис Суарес показа как в "Барса" гледат на бързоногия чилиец... и подпечата билета му за Англия.

Санчес обаче отказа на "Ливърпул" и избра "Арсенал" поради 3 причини - редовното участие в групите на Шампионската лига, възможността да играе рамо до рамо с Месут Йозил и... настойчивостта на мениджъра на "артилеристите" Арсен Венгер. Френският специалист оценява високо качествата на чилийския национал и дори лично се срещнал с представители на Алексис по време на Мондиал 2014.

Санчес и "Арсенал" на Венгер си пасват отлично. "В Барселона му беше трудно, оставаше в сянката на Меси. Нещо като Неймар сега. Но при нас е различно, тук Алексис може да се разгърне", казва Венгер.

"Стилът на игра на "Арсенал" е сходен с този на чилийския национален отбор, така че нямаше нужда от период на адаптация. Не дойдох в Лондон само за да играя редовно или заради Шампионската лига. В "Арсенал" съм, тъй като вярвам, че сме достатъчно силни, за да постигнем много. Разполагаме със страхотни играчи и практикуваме приятен атакуващ футбол. Целта ни е да печелим трофеи", пояснява Алексис Санчес.

Походът на Детето-чудо от Токопиля и неговите съотборници към купата в най-престижния клубен турнир в света обаче минава през "Лудогорец". В сряда "Арсенал" посреща българския шампион в двубой от груповата фаза на Шампионската лига. Мачът е с начален час 21:45, пряко по bTV Action, а студиото ни започва в 21 ч.