на живо

Амулетите на Джокович: Кръст и полускъпоценни камъни

Какво носи сръбският тенисист около врата си

Reuters

Лидерът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович винаги може да ни изненада. Дали ще пее в дискотека заедно с Григор Димитров по време на пандемия, дали ще отвори ресторант с изцяло вегетарианска храна, дали ще играе хоро на терасата си... Сърбинът предизвиква интерес.

Когато се съблече на корта вниманието привлича не само страхотната му форма, а и аксесоарите, които носи на врата си. В родината му, където не пропускат нито една подробност за своя любимец, проучиха детайлно символиката на различните колиета.

Снимка: Reuters

Започваме с дървения кръст. Той му е подарък от монасите от манастира Хилендар на Света гора. Тенисистът посети светата обител през 2009 г. 

"Беше уникално преживяване. Нямам търпение отново да се върна там", каза тогава Ноле.

Снимка: Reuters

Той носеше кръста неизменно до 2016 г. Тогава го замени с друг талисман - огърлица с аметист.

Този полускъпоценен камък с виолетов цвят символизира промяна, преобразяване и защита на духовните ценности.

Снимка: Reuters

През 2019 г. Джокович трябваше да обяснява значението на нов талисман - плочка с две стрелки.

"Тя символизира сила, енергия и защита. Няма какво друго да кажа", заяви той тогава.

В неделя (21 февруари) Новак Джокович ще играе на финал на Откритото първенство на Австралия за трета поредна година. В предните две той спечели титлата. Този път обаче трябваше да се бори не само със съперници, а и с контузия. 

Снимка: Reuters

Около врата си на полуфинала с Аслан Карацев носеше медальон с черен камък. Вероятно става дума за лабрадорит. В Сърбия казват, че той му е помогнал да повиши самочувствието си, дава му сила при решаването на трудни казуси и в напрегнати ситуации. 

Едва ли тези амулети биха представлявали нещо без огромния труд, който полага Джокович на корта през всички тези години. Камъните не печелят 17 титли от Големия шлем! Но пък явно му дават увереност да продължи да бъде номер 1!