на живо

БТВ по стъпките на Козмин Моци в Румъния (ВИДЕО)

Цялата история на румънския герой за Лудогорец и ексклузивни кадри от родния му град Решица, както и разказът на неговите родители и съседи

БГНЕС

Всеки подвиг, всяка приказка си има своята история. Сега ще ви разкажем тази на Козмин Моци – румънецът, който стана национален герой в България и раздели на две феновете в своята страна – тези, които го боготворят и другите, които симпатизират на Стяуа и истински го мразят.

Моци е роден в 80-хилядния Решица, който се намира на около 100 км от третия по големина град в Румъния – Тимишоара. Преди години Решица е бил един от индустриалните центрове на страната, но в момента почти всички заводи и фабрики са затворени и стандартът на живот е нисък.

Легендата за града разказва ,че оттук е купено желязото за построяването на Айфеловата Кула. Още с влизането в Решица разбираме, че местните хора са обичат футбола, а техният съгражданин Моци е най-актуалната тема в последните дни.

Подобно на други деца бъдещият румънски национал прави първите си стъпки във футбола на асфалтовото игрище на местното училище на улица„Генерала”. Защитникът на Лудогорец е бил добър ученик, защото майка му Виоара е държала много на образованието. Баща му Павел е бивш футболист и както доста често се случва именно той запалва своя син по любимата игра и го завежда на стадиона. Родният клуб на Моци е Ч.С.М.Металул, който в момента играе във втората дивизия на румънския футбол.

Стадионът в Решица е кръстен на бащата на легендата Кристиян Киву – Мирча, който е известен футболист и треньор. Президентът на „червено-черните” Адриан Чокан обеща, че ще сложи снимка на Моци в клубния музей, след двубоите с Реал М и Ливърпул в Шампионка лига.

Козмин е в много близки отношения със своите родители и поддържа всекидневен контакт с тях. Той признава, че се допитва за всяко важно решение в своя живот. Апартаментът на семейство Моци е идеалния център на града. Съседите са съпричастни с големия успех на именития си съгражданин и не пропуснаха да споделят радостта си пред екипа на БТВ. Козмин Моци е най-дискутираната тема в Решица в последните дни. Според голяма част от неговите съграждани той е истински герой. Разбира се има и такива които не крият , че са фенове на Стяуа и не считат стореното от него за нещо специално и голямо.

Най-близкият човек на Козмин в последните 8 години е приятелката му Оливия Тулбуре, която е работила като журналист. Двамата засега не мислят за сватба заради ангажиментите на играча към Лудогорец. Моци и Оливия споделят ,че харесват живота в България и засега не искат да се местят.

След историческия успех срещу Стяуа и подвига на вратата на отбора от Разград при дузпите ежедневието на Моци вече е коренно различно – десетки телефонни обаждания дневно, редица покани за участия в различни телевизионни предавания и интервюта в родината му. А признанията идват едно след друго – трибуна Моци на новия стадион на Лудогорец, почетно гражданство в Разград и повиквателна за националния отбор на Румъния. Дали приказката на Моци в групите на Шампионска лига ще продължи предстои да разберем.