на живо

Как брекзитът ще се отрази на Премиър лийг

Английският шампионат ще понесе тежък удар, ако не се вземат мерки

Днес основна тема на всички световни медии е изненадващото излизане на Великобритания от Европейския съюз. На референдум жителите на Обединеното кралство трябваше да избират между две опции – „Напускане” или „Оставане”. 52% от британците гласуваха зa брекзит, а 48% бяха на мнение, че страната трябва да остане в Европейския съюз.

Това решение ще има редица последствия от политически и икономически характер, като цяло ще окаже влияние на всяка една сфера от живота в Обединеното кралство. Спортът също ще претърпи промени, не към по-добро.

Английският футболен шампионат – Премиър лийг е най-силното първенство в Европа и света. Правилата му обаче са строги и зависят от членството на Великобритания в ЕС, което се смяташе за сигурно... до днес.

Какви ще бъдат сега последствията за Премиър лийг?

Изискванията за издаване на работна виза са в основата на проблемите, с които ще се сблъска английският футбол. Досега местната футболна федерация позволяваше на отборите да привличат неограничен брой играчи от държави членки на Европейския съюз. Нямаше критерии, които те трябва да покрият, за да преминат в тим от Острова.

Снимка: Getty Images

За останалите, като бразилци и аржентинци например, имаше строги изисквания. Ако си представител на държава в Топ 10 на ранглистата на ФИФА, трябва да си играл в поне 30% от международните мачове на своя национален отбор две години преди подаването на документи за виза. За футболисти от страни, заемащи местата от 11-20 в ранглистата, процентът се увеличава, стигайки 45 и т.н.

Напускането на Европейския съюз отстрана на Великобритания означава, че вече пореспоменатите критерии трябва да покриват и играчи от държави, които членуват в него.

Много е вероятно изискванията за движение на работна ръка в рамките на Обединеното кралство да бъдат променени, за да може Великобритания да се приспособи към новата обстановка.

Ако Обединеното кралство бе приело брекзита миналата година, в Премиър лийг нямаше да видим звездното трио на Франция – Димитри Пайе, Н’Голо Канте и Антони Марсиал. В момента те са сред ключовите фигури в състава на „петлите”, но до началото на миналия сезон имаха общо около 20 мача за националния тим.

Снимка: Getty Images

Брекзитът ще принуди английските отбори да привличат само утвърдени играчи от най-силните във футболно отношение държави. Премиър лийг ще има ограничен избор, битките за подписа на определен играч ще са по-ожесточени. Така неминуемо ще се стигне до завишени трансферни суми и заплати, т.е един проблем ще бъде задълбочен.

Освен всичко друго привличането на млади играчи на възраст от 16 до 18 години също ще е трудно, ако те не са британци. Чл. 19 от правилника на английската футболна асоциация позволяваше подписването на договори с такива таланти, играещи в Европа. Сега обаче Англия ще изпусне някои обещаващи младоци.

Лоши новини за Арсенал и наставника на тима Арсен Венгер.

Снимка: Getty Images

Все още не се знае дали играчите, непокриващи изискванията за работна виза ще могат да подновяват договорите си. Ясно е само, че няма да имат възможност да преминават в друг английски отбор.

Клубовете ще насърчават правителството да въведе нужните промени, тъй като Премър лийг е световна марка и не може да си позволи да губи позиции.

Ето и пълен списък с футболистите от Премиър лийг, които в момента не се вместват в критериите за работна виза

Арсенал: Франсес Куклен, Матийо Фламини, Ектор Белерин, Начо Монреал, Лоран Косчелни, Серж Гнабри

Борнемут: Артур Боруц, Силван Дистен, Джошуа Кинг

Бърнли: Стивън Уорд, Роуен Хенингс

Челси: Лоик Реми, Кърт Зума, Марко Амелиа

Снимка: Getty Images

Кристал Палас: Бреде Хангеланд

Еверън: Жерар Деолуфеу, Жоел Роблес

Хъл: Душан Кучяк, Дейвид Мейлер, Браян Ленихън

Лестър: Марчин Вашилевски, Н'Голо Канте, Роберт Хут

Ливърпул: Емре Джан, Алберто Морено, Хосе Енрике, Адам Богдан, Симон Миньоле, Деян Ловрен, Мамаду Сако, Тиаго Илори, Жоао Тейшейра

Манчестър Сити: Хесус Навас, Бакари Саня, Елиаким Мангала, Гаел Клиши

Манчестър Юнайтед: Антони Марсиал, Андер Ерера, Аднан Янузай, Давид де Хеа, Морган Шнайдерлин, Тимъти Фосу-Менса

Снимка: Getty Images

Мидълсбро: Дими Константанопулос, Томас Меияс, Майкъл Агаци, Дамия Абея, Даниел Аяла, Томас Калас, Енрике Сола

Саутхемптън: Хуанми, Ориол Ромеу, Жозе Фонт, Върджил ван Дайк, Маартен Стекеленбург, Флорин Гардош, Жорди Класи

Стоук: Боян, Ерик Питерс, Марк Муниеса, Филип Фолшайд, Якоб Хаугор, Ибрахим Афелай, Джианели Имбула, Дионатан Тейшейра

Съндърланд: Фабио Борини, Ола Тойвонен, Ян М'Вила, Патрик ван Анхолт, Юнес Кабул, Вито Маноне, Ян Кирхоф, Джермейн Ленс

Суонси: Бафетимби Гомис, Анхел Ранхел, Жорди Амат, Кристофер Нордфелт, Лирой Фер

Снимка: Getty Images

Тотнъм: Кевин Вимер и Мишел Ворм

Уотфорд: Марио Суарес, Жозе Мануел Хурадо, Оби Улар, Хосе Холебас, Етиен Капуе, Нейтън Аке, Стивън Бергис, Джоел Екщранд, Костел Пантилимон

Уест Бромич: Йонас Олсон и Себастиен Поконьоли

Уест Хем: Димитри Пайе, Педро Обианг, Анджело Огбона, Адриан