на живо

Какво не знаем за "Марибор"

Словенски отбор с бразилски капитан и треньор, издържал само месец в Англия, излиза срещу "Левски"

Тази вечер "Левски" се завръща на европейската футболна сцена. "Сините" гостуват на словенския "Марибор" в първи мач от втория предварителен кръг на Лига Европа. 

Двубоят ще бъде излъчен пряко по bTV Action oт 20:00 ч.

"Марибор" не е случаен съперник. "Виолетовите" стигнаха до групите на Лига Европа в три от последните пет сезона, а през 2014/2015 се класираха за същата фаза, само че на Шампионската лига, побеждавайки шотландския първенец "Селтик" с общ резултат 2:1 в решителния плейоф.

Какво обаче не знаем за "НК Марибор"? Подготвили сме ви някои интересни факти, с които може да впечатлите околните преди сблъсъка с "Левски" довечера.

Клубът е основан на 12 декември 1960 г. и до 1991 г. се подвизава в Словенската Републиканска лига, едно от по-ниските нива на югославската футболна пирамида.

След разпадането на Югославия, вече свободна, Словения създава свой елитен шампионат - Първа лига. В 25-годишната история на първенството "Марибор" е най-успешният тим. "Виолетовите" са ставали шампиони на страната си цели 13 пъти.

В първия си официален мач, на 5 февруари 1961 г., "Марибор" се изправя срещу друг местен тим - "Ковинар" и побеждава с 2:1. Двете попадения за "виолетовите" са дело на Стефан Толич.

Любопитното е, че тогава "виолетовите" всъщност не са виолетови. Поръчаните от клубното ръководство екипи не са доставени навреме за мача и "Марибор" излиза срещу "Ковинар" в синьо и зелено.

Стадионът на "Марибор" - "Людски врт" е една от забележителностите на града. Има красива арка с дължина 129,8 м и височина 18,4 м, разположена над главната трибуна. Капацитетът на "Людски врт" е едва 12 702 зрители, въпреки това той се използва и за мачовете на словенския национален отбор. 

Името на съоръжението, в превод от словенски, означава "Народна градина", тъй на това място преди е имало парк. Освен парк обаче в района е било разположено и... местното гробище. Тази територия е била и лагер на австроунгарската армия по време на Първата световна война. Зловещо...

"Левски" обаче е кръстен на смел човек, така че за играчите на "сините" няма място за страх.   

"Марибор" е част от словенското "Вечно дерби", в което си съперничи с "Олимпия" (Любляна). Столичният отбор бе разформирован през 2004 г. но впоследствие се завърна под името "НК Бежиград" и враждата с "Марибор" бе подновена.

Тя води началото си още от 70-те години на миналия век. Причините за нея не са една или две. Любляна и Марибор са двата най-големи града в Словения. Столицата е културен център и дом на висшата класа, а Марибор се славел като индустриална зона, населена предимно с представители на работническата класа. И до днес тези различия се припомнят и не могат да бъдат преодоляни.

Освен "Бежиград", "Марибор" има за враг и един друг словенски тим, познат на българския ЦСКА. Става дума за "Мура 05", който през 2012 г. отстрани "армейците" в предварителните кръгове на Лига Европа.

Иначе довечера "Левски" ще трябва да обърне особено внимание на две основни фигури в състава на съперника си. 

Капитанът на "Марибор" - бразилецът Маркос Таварес, носи "виолетовия" екип от 2008 г. Той е голмайстор №1 в клубната история със 115 гола в 275 мача.

Таварес се радва на любовта и привързаността на феновете, които в последните 5 сезона редовно го избират за "Най-полезен играч".

Допитването се провежда чрез анкета на официалния сайт на "Марибор", а победителят в нея получава приза "Виолетов войн".

Част от състава на 13-кратния словенски първенец е и таранът Миливое Новакович, който през сезон 2005/2006 играеше в "А" група с екипа на "Литекс" (ЦСКА-София). Тогава Новакович бе голмайстор на ловчанлии с 19 попадения в 27 срещи.

Доброто представяне му донесе повиквателна за националния тим на Словения и трансфер в немския Кьолн на стойност 1,5 млн. евро.

Сега Новакович е на 37 години и влиза предимно като резерва, но "Левски" все пак трябва да има едно на ум.

За наставника на "Марибор" Дарко Миланич това пък е втори престой начело на "виолетовите". В периода 2008 - 2013 г. той добави към клубната витрина 4 титли и 4 купи на страната.

Впоследствие треньорският му път премина през австрийския Щурм (Грац), на когото Миланич е легенда, и английския втородивизионен Лийдс. Специалистите обаче още си спомнят с насмешка за месеца, който опитния словенски треньор прекара на Острова.

Миланич така и не записа победа като наставник на Лийдс: 6 мача - 3 равенства и 3 загуби.

Сега Миланич се завърна в "Марибор" и със сигурност иска да накара критиците да замълчат.

Дали ще преодолее първото си по-сериозно изпитание? - Гледайте "Левски" срещу "Марибор" от 20:00 ч. пряко по bTV Action.