на живо

Кирил - най-младият президент в английския футбол

Красивият милиардер е само на 23 години, а вече притежава "Съндърланд"

Reuters

Той е само на 23 години, сякаш е излязъл от страниците на модно списание, има милиарди и... е рекордьор. Кирил Луи-Драйфус отскоро притежава "Съндърланд". 

Преди дни Футболната асоциация на Англия одобри сделката, с която Кирил придоби мажоритарния пакет акции на "черните котки". В момента тимът, сформиран през далечната 1879 г. играе в Лига 1 - третото ниво на първенствата в родината на този спорт. "Съндърланд" може да се похвали с 6 титли на Англия, но от края на 19-ти и началото на 20-ти век. За последно отборът игра в елита през 2017 г. 

Снимка: Getty Images

Сега един от най-старите футболни отбори отново мечтае за светли времена. Най-вече заради финансите, с които разполага Кирил, който е и най-младият собственик на клуб в Англия. Той е наследник на 4 млрд. британски лири!

23-годишният красавец е син на покойния френски бизнесмен Роберт Луи-Драйфус и втората му съпруга Маргарита. Дамата е от руско-швейцарски произход и е сочена за шестата най-богата жена в Русия.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KLD (@kyrillouisdreyfus)

Фамилията Луи-Драйфус се занимава с търговия на зърнени храни в началото на 20-ти век, като дори има офиси в България до 40-те години. В периода 1994-2001 Роберт е президент на една от най-разпознаваемите компании за спортни стоки. Преди това развива бизнес в областта на рекламата. 

Футболът не е нова сфера за семейството. Бащата на Кирил е мажоритарен собственик на "Олимпик" Марсилия в периода 1996-2016 г. Тогава тимът триумфира два пъти в Лига Европа. Той има акции и в белгийския "Стандард" Лиеж и отговаря за медийното разпространение на световните първенства през 2002 и 2006 г. Именно последната му позиция е причина да бъде разследван за даване на подкупи в размер на 6,7 млн. евро.

Снимка: Reuters

Роберт Луи-Драйфус почина през 2009 г. след кратко боледуване от левкемия. Той остави цялото си състояние на своята съпруга, децата си и двете си сестри. 

Сега Кирил се възползва от тези средства, за да върне блясъка на "Съндърланд". 

Снимка: Reuters

"Моите намерения са дългосрочни и се надявам, че успехите предстоят рано или късно", каза той след одобрението на сделката. 

Бившият собственик на "черните котки" Стюърт Доналд, като и Чарли Медвен и Хуан Сартори остават миноритарни собственици.

Що се касае до Кирил, неговото сърце не е свободно за жалост на девойките в Англия. Той е сгоден за първата си любов - Александра Новиковски.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by KLD (@kyrillouisdreyfus)