на живо

Лига на богатите стартира през 2021 г. с мачове в Китай и САЩ

Турнирът събира най-силните и състоятелни футболни клубове в света

Най-богатите футболни клубове в света планират създаване на свой турнир, който ще носи името "Суперлига". Колоси като "Байерн" Мюнхен, "Ювентус" и "Реал" Мадрид са в основата на проекта. Покани за участие ще получат отбори от Китай, САЩ, Бразилия, Австралия и дори Южна Африка. Надпреварата ще бъде с формат, сходен с този на Шампионската лига.

Въпросната Суперлига ще изправи клубовете от английската Висша лига пред дилема. Те ще трябва да избират между новосформираната надпревара и евротурнирите.

Според "Мирър" грандовете на Острова знаят отлично какво се планира и се подготвят отдалеч за важното решение, което предстои да вземат.

Яко Суорт, председател на Съюза на европейските професионални лиги, заяви, че основаването на "Турнир на богатите" е неизбежно."Това е развитие, което никой не може да спре. Новият супершампионат ще бъде като ВИП парти - само за най-известните и състоятелните", добави той.

"Топклубовете на Стария континент подкрепят и промотират идеята. Най-активни са германските, италианските и испанските. При тях има един страх от нарастващата финансова мощ на английската Висша лига".

"Притеснявам се, че едно такова отцепване на богаташите ще разшири още повече пропастта между тях и по-малките клубове. Няма да има връщане назад. Мащабите на новия турнир и приходите, които той ще носи на отборите, ще задействат един необратим процес".

"Суперлигата ще представлява огромни финанси и внушителни спонсорски договори. Предполагам, че за кратко време ще се превърне в търсена марка. Тя обаче няма да зависи от чисто футболни фактори. Първенствата на отделните страни ще останат на втори план".

"Не знам как това ще повлияе на Премиър лийг, Серия "А", Бундеслигата и Ла Лига. Може и да ви се стори странно, но Суперлигата ще е сериозна заплаха за тях. Докато за по-малките шампионати милиони ще са заложени на карта, при топпървенствата ще говорим за милиарди...", завърши Суорт.

Клубовете, които най-вероятно ще получат покани за Суперлигата

Китай: "Гуанджоу Евъргранде", Шанхай СИПГ

САЩ: "Лос Анджелис Галакси", "Ню Йорк Сити"

Австралия: "Мелбърн Сити"

Бразилия: "Коринтианс"

Италия: "Ювентус", "Интер", "Милан"

Испания: "Реал" Мадрид, "Барселона", "Атлетико" Мадрид

Южна Африка: "Суперспорт" Юнайтед

Германия: "Байерн" Мюнхен, "Борусия" Дортмунд

Франция: "Пари Сен Жермен", "Олимпик" Лион

Англия: "Арсенал", "Челси", "Ливърпул", "Манчестър Сити", "Манчестър Юнайтед"

Очаква се турнирът да стартира през 2021 г. Елитът на Европа ще пътува до далечни държави като САЩ и Китай.

Английските отбори едва ли ще предпочетат Шампионската лига. Причината: китайски милиардери инвестират в почти всички водещи клубове на Острова, с изключение на "Ливърпул", но към мърсисайдци също не липсва интерес от страна на азиатците. 

Тагове:

@