на живо

Магьосникът, който превръща момчетата в шампиони

Наставленията на Борислав Бояджиев водят Кубрат и Тервел Пулеви към върха

bTV

Той превръща момчетата с големи мечти в шампиони. Неговите наставления водят Кубрат и Тервел Пулеви към върха. Но победите на братята не са му достатъчни. Той всеки ден търси бъдещите шампиони на България. Той е Борислав Бояджиев.

Баща, брат и гад - такъв трябва да бъде един добър треньор, според Бояджиев. 

"Цената на един медал е много пот. Много лишения. Много постоянство", добавя той.

Боби Бояджев вече се е доказал многократно. Той е е един от първите треньори на Кубрат Пулев и настоящ наставник на Тервел Пулев. Работата с професионалисти обаче не е предизвикателство за треньора. По-интересна му е трансформацията на едно дете в... победител.

"Аз започнах 80-та година, бях на 11 години тогава. Тогава бяха олимпийските игри в Москва и Петър Лесов стана олимпийски шампион. Ние децата имахме своите герои – това бяха спортистите. И аз се запалих, реших че искам да приличам на него – един ден и аз да стана олимпийски шампион. В последствие се оказа, че не е толкова лесно, не всеки става олимпийски шампион. И сега се опитвам с опита си като треньор да постигна това с моите състезатели, които аз самият не успях да постигна като малък, каквито бяха моите мечти", разказва Бояджиев.

Снимка: bTV

Децата в залата на Боби са попили от неговия начин на мислене. Те ясно очертават целта в кариерата си - да станат шампиони.

"Един боксьор за да бъде добър трябва да бъде на първо място дисциплиниран. Да бъде постоянен в тренировките и да се лишава от много неща, защото моите връстници да кажем докато аз свалям килограми, те си ядат. Не ходя на купони, дисциплиниран съм. Казват ми, че съм луд. Но аз им казвам, че един ден, като съм на върха, ще видят защо съм го правил", споделя Уилям Чолов.

Снимка: bTV

Най-големият пример за младите състезатели са именно братята Кубрат и Тервел Пулеви. Техните имена често се споменават в залата. 

"Те самите, когато са тук, им помагат със съвети, окуражават ги. И по този начин се надявам един ден не само да стигнат техните резултати, а защо не някой от тях да ги задмине", разказва Бояджиев.

Снимка: bTV

Той е категоричен, че тренировката не свършва само със заниманията в залата. Така е и с неговата работа. Треньорът се стреми не само към победи, а и към това да направи своите млади възпитаници добри хора.

"Най-важното, което трябва да научат децата, когато влязат в залата, извън бокса и извън боксовите техники е това, че трябва да имат своята самодисциплина. Да дойдат навреме на тренировка, да дойдат винаги спретнати, с чисти обувки да се тренира в залата, да има уважение между съотборниците. Да се изгради един колективен дух, колкото и да е индивидуален спорта", разказва той.