на живо

Марк Клатенбърг - звезда със свирка в уста

Гел, татуировки и скандали - запознайте се с рефер №1 в Европа

Дами и господа, намираме се в годината на Марк Клатенбърг. Финал на Евро 2016. Финал на Шампионската лига. Финал за Купата на Англия. Към този впечатляващ хеттрик предстои да бъде прибавен и сблъсъкът между "Лудогорец" и "Виктория" Пилзен в сряда (21:45 ч., пряко по bTV Action). И докато следите финтовете на Марселиньо и спасяванията на Владо Стоянов, не пропускайте да хвърляте по един поглед и към рефера. Защото без съмнение 41-годишният Клатенбърг ще бъде звездата на терена, макар и със свирка в уста.

Гел, татуировки, слухове за присадена коса - визията на Марк с нищо не го отличава от мултимилионерите, на които раздава картони всяка седмица. За капак той е не по-малко екстравагантен и скандален от най-скъпите играчи на планетата. И макар че през последните месеци заслужи статута на съдия №1 на Стария континент, кариерата му в никакъв случай не може да бъде наречена безоблачна.

Роденият в графство Дърам в Северна Англия Клатънбърг не дава пет пари за негласното правило, че реферът трябва да остава незабелязан от зрителите. Напротив - той обожава да дебатира с футболистите, да обсъжда с тях този или онзи епизод. Медиите на Острова описват стила му като "общителен".

А бившият голмайстор на "Ливърпул" и настоящ на "Барселона" Луис Суарес му отделя специално място в автобиографията си. "Помня как на един мач се умълча през второто полувреме. Показа ми жълт картон, а аз започнах да споря. След няколко минути мина покрай мен и ми каза: "Това си беше чист картон и няма нужда да отричаш". Отговорих му, че вината наистина е моя. А когато направих асистенция, отново се приближи и ме похвали: "Ето, Луис, това вече е друго нещо".

Разбира се, този фриволен маниер понякога му навлича сериозни неприятности. Както се случи при едно изгонване на Крейг Белами. Озверелият уелсец изрича такива ужасни неща, че Марк доближава скамейката на тима му "Манчестър Сити" и се интересува как изобщо се работи с такъв грубиян. Мениджърът Марк Хюз обаче е възмутен до крайност: "Не е редно един арбитър да обсъжда кой от футболистите му харесва и кой му е противен".

Официален протест подава и "Саутхемптън", след като Клатънбърг ругае здраво Адам Лалана. А "Челси" го обвини в расистки коментар по адрес на Джон Оби Микел. Разследването обаче не установи нищо нередно.

През 2008 г. обаче на началниците му им идва в повече. Марк е дисквалифициран до живот, защото след двубоя "Уест Бромич" - "Кристъл Палас" скача в поршето си и потегля с мръсна газ към Нюкасъл за концерт на Ед Шийрън. Това бил единственият начин билетите, закупени от жена му, да не отидат на вятъра. Според строгите правила на Висшата лига съдийските бригади са длъжни да пристигат и да напускат стадиона заедно. Впоследствие наказанието е намалено на 8 месеца.

Клатенбърг започва едва 18-годишен като помощник-рефер в любителска лига. По-късно го набеждават за фен на "Манчестър Юнайтед", въпреки че като дете стиска палци на "Нюкасъл". А вероятно за да опровергае общественото мнение, се превръща във единствения арбитър, свирил три дузпи срещу "червените дяволи" на "Олд Трафорд". При това само за 40 минути.

Мнозина погрешно го наричат електротехник. Не, Марк всъщност има солиден бизнес с електроматериали. Дългове и отправени заплахи към деловия му партньор - явно и в това си амплоа той не успява да остане незабелязан.

Когато веднъж го питат как издържа капризите на 22-ма егоцентрични богаташи в продължение на най-малко 90 минути, отговорът му не буди изненада: "Само с 24 бутилки бира".

Същият този бъбривко ще изведе играчите на "Лудогорец" и "Виктория" на "Васил Левски". Не се съмнявайте в безупречната му прическа и в готовността му да накаже строго всеки, който не му играе по свирката.