на живо

Португалия на поправителен изпит, Франция в преследване на домакински триумф

"Мореплавателите" или "петлите"? Тази вечер ще бъде определен новият цар на футболна Европа

Евро 2016 е към своя край. Довечера на „Стад дьо Франс” домакинът Франция и Португалия ще определят шампиона на Стария континент. 

Европа ще има нов футболен цар. Всъщност това стана ясно още на 1/8-финалите, когато Италия отстрани Испания - отборът, триумфирал в последните две издания на турнира.

Сблъсъкът във френската столица тази вечер ще бъде възможност за Кристиано Роналдо и компания да се реваншират на сънародниците си за загубения домакински финал на Евро ’04.

Днес звездата на Реал (Мадрид) и Португалия може да стане най-големия голмайстор в историята на европейските първенства. Той се нуждае от един гол, за да подобри рекорда на Мишел Платини, реализирал 9 гола на еврофинали.

Франция е на финал на европейско първенство за трети път. „Петлите” триумфират през 1984 г. у дома и 2000 г в Белгия и Холандия.

Статистиката определено не е на страна на Португалия.„Мореплавателите” са в серия от 10 поредни официални мача без победа над Франция.

Франция срещу Португалия, Дидие Дешан срещу Фернандо Сантош. Ясно е, че ще има сериозно тактичеко надлъгване.

Франция стигна до финала без почти никакви промени в движение. От началото на шампионата единствено Юмтити измести Рами от центъра на защитата. Новата скъпа покупка на Барселона се представи отлично в последните два мача на „петлите” и най-вероятно ще започне като титуляр и тази вечер.

Очакваме Дидие Дешан отново да заложи на схема 4-2-1-2-1 (Лорис - Саня, Косчелни, Юмтити, Евра - Канте, Матюиди - Погба - Пайе, Гризман - Жиру).

Голмайсторът на французите Антоан Гризман може и да е героят за домакините до момента със шестте си попадения на Евро 2016, но не той е ключът към успеха.

Снимка: Getty Images

Всеки отбор има играч или играчи, които вършат „черната работа”, оставайки извън светлината на прожекторите. В състава на Франция това е Н’Голо Канте. Полузащитникът на английския шампион Лестър има отличен усет за позициониране, пресира непрекъснато съперника и изглежда сякаш притежава неизчерпаема енергия. С играта си той дава на Погба и Матюиди повече свобода да градят атаките.

В офанзивен план пък подценявана е важността на Оливие Жиру. Таранът на Арсенал отнася немалко критики за пропуските, които прави, но не трябва да се фокусираме само върху тях.

Задачата на Жиру е и да използва физическите си данни, за да увлече централните бранители на противника и да ги изтегли по-напред, след което да подаде към свой съотборник, без атаката да губи своята острота. Проблемът при него е, че често тръгва към крилото и опитва пробиви, вместо да се придържа към ролята си.

Снимка: Getty Images

От началото на Евро 2016 Португалия не спира да се подобрява.

Наставникът на „мореплавателите” Фернандо Сантош залага на 4-1-2-1-2 (Руи Патрисио - Герейро, Пепе, Фонте, Соареш - Данило - Ренато Санчес, Жоао Марио - Адриен Силва - Роналдо, Нани ) и почти всяка атака на тима преминава през Кристиано Роналдо.

Иберийците срещнаха трудности в груповата фаза на турнира заради колебливата си защита. Грешки на иначе опитния Рикардо Карвальо костваха много на португалците, десният бек Виейриня пък действаше предимно като крило...

Включването на дуото на английския Саутхемптън Жозе Фонте и Седрик Соареш обаче заздрави отбраната и въпреки че Португалия не записа победа в редовното време до ½-финала, „мореплавателите” не навлизат в битката за трофея като аутсайдери.

За да завоюват трофея иберийците трябва да изгледат мача Германия – Франция и да се учат от Бундестима как да не играеш срещу „петлите”. Немците сипеха центрирания към наказателното поле на французите, които последните с лекота избиваха.

Снимка: Getty Images

Сега Португалия ще трябва да не обръща толкова внимание на фланговете и центриранията в пеналта, а по-скоро да пробива през центъра. В Реал (Мадрид) Роналдо нерядко е замествал Карим Бензема на върха на атаката и се е справял отлично в тази роля. 

Ще успее ли Роналдо да стъпи на международния европейски връх или Гризман и компания отново ще предизвикат луда радост във Франция? - Предстои да разберем...