на живо

С гол в последната минута - "Атлетик" Билбао се размина с провал в Ибиса

Носителят на Суперкупата на Испания се измъчи срещу третовидизионния отбор

"Атлетик" Билбао е десетият отбор от Ла Лига, класирал се за осминафиналите на турнира за Купата на Краля в Испания. Баският тим спечели много трудно с 2:1 гостуването си на "Ибиса" от фазата на най-добрите 32 тима.

Третодивизионният отбор игра смело и се представи повече от достойно срещу състава на треньора Марселино Гарсия Торал, който преди броени дни вдигна Суперкупата на страната след триумф срещу "Барселона".

Бурните празненства след успеха и пътуването до ваканционния остров вероятно са се отразили на нагласата на "лъвовете", които видяха провала отблизо, след като изостанаха в резултата още в 12-ата минута, но все пак стигнаха до пълен обрат с гол в последните секунди на срещата.

Голяма част от ключовите фигури на "Атлетик" Билбао не попаднаха в стартовия състав, а получилите шанс за изява започнаха колебливо. Това доведе до откриващо попадение във вратата на гостите, дело на Хави Перес. Той се разписа с великолепно насочен удар по диагонала от около 20 м, минал през краката на централния защитник Йерай Алварес.

До почивката "Ибиса", който е лидер в своята група от Сегунда Дивисион "Б" и не бе губил в 12 срещи от началото на сезона, игра солидно в отбрана и не позволи на баския си съперник дори да отправи удар в очертанията на вратата.

Марселино реагира още на почивката, пускайки в игра Икер Муняин и Раул Гарсия. Точно в този ред двамата взаимодействаха в 52-ата минута и резултатът бе изравнен. Гарсия засече с глава центриране от ъглов удар за третия си гол в последните три мача, след като бе точен на два пъти за победата с 2:1 над "Реал" Мадрид преди седмица.

Малко по-късно на терена за "баските лъвове" се появиха също Иняки Уилямс, Юри и Дани Гарсия, но те не разнообразиха драстично действията в атака. "Ибиса" дори искаше да бъде по-активният и агресивен отбор в края на срещата.

Във втората и последна минута от добавеното обаче централният защитник Унай Нуниес засече по перфектен начин подаване от десния фланг и безскрупулно разби мечтите на домакините, вкарвайки за 2:1.

"Атлетик" Билбао постигна трети пореден успех под ръководството на новия си наставник и е в очакване на съперника си за следващата фаза на турнира. А "Ибиса" може да запази единствено добри спомени от великолепните си изяви във второ поредно издание на Купата на краля, след като в миналото отново достигна 1/16-финалите и бе елиминиран от "Барселона".

До края на сезона островният клуб, който бе възобновен през 2015 г., ще опита да задържи първото място в своята шампионатна група, атакувайки промоция за второто ниво на испанския футбол.