на живо

Боряна Калейн: Шампионка в няколко тома (ВИДЕО)

Гледайте Световната купа по художествена гимнастика в София пряко в каналите на bTV Media Group

Lap.bg

Забравете за онези героини от трагичните романи, които страдат и ронят сълзи в стотици страници. Забравете дамите, които чакат тихо и кротко да им се случи приключение. Забравете за многострадалните девойки, повлечени от историята.

Тя не е такава! Тя е силна, умна и красива! Тя работи много! И с хъс! А в последните години това ѝ се отплаща във формата на медали.

Снимка: Lap.bg

Боряна Калейн порасна пред очите ни и вече никой не може да си позволи да не се съобразява с нея. Тя е героиня на друг вид роман. В него девойката взима съдбата в свои ръце и моделира съдбата и света както поиска. Тежко ви, ако си помислите, че зад големите чаровни очи се крие наивност! Боряна има свръхсили, признати дори в чудния свят на художествената гимнастика!

Какви са те? Може да видите по време на Световната купа по художествена гимнастика в София, която ще се проведе от 26 до 28 март. Състезанието ще бъде излъчено през трите дни пряко по RING, на платформата VOYO.BG, както и на сайта btvnovinite.bg. В неделя (28 март) може да гледате финалите на отделните уреди в пряко предаване по bTV.

Снимка: БФХГ

Но да се върнем в началото! Боряна е родена през 2000 г. в София. Тя е изключително палаво и енергично дете, затова родителите ѝ решават, че ще я насочат към спорта. Когато е на 6, след няколко неуспешни опити в други дисциплини, майката на Боряна я води в залата по художествена гимнастика на „Левски Триадица“. И магията се случва!

Снимка: БФХГ

Малката гимнастичка е поверена на треньорката Марияна Памукова. Двете продължават да работят заедно и до днес!

"На нея мога да кажа всичко - както за гимнастиката, така и за личния си живот изобщо", казва Боряна днес.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Boryana Kaleyn (@kaleyn2020)

А тази страхотна колаборация започва да дава плодове скоро!

През 2013 г. Боряна преживява първото си голямо премеждие. По време на състезание в Румъния тя чупи крака си. След операция и 8 месеца възстановяване, тя успява да се завърне на килима. След това съдбата ѝ стоварва още едно и още едно счупване.

Снимка: Lap.bg

Как се преодолява този тежък момент?

Боряна има своя рецепта – стиска зъби и казва, че ще се завърне по-силна! А за доказателство през 2014 г. печели бронзов медал за съчетанието си с топка на европейското първенство за девойки в Баку!

Снимка: Lap.bg

Калейн е орисана да е сред най-добрите в художествената гимнастика и това не остава незабелязано от главния мениджър на националния отбор индивидуално – Бранимира Маркова. През 2016 г. Боряна започва да се състезава при жените и да печели все повече шансове за изява.

Година по-късно българката се качва на почетната стълбичка на Гран при на Москва. В ръцете си стиска сребърен медал от многобоя. Между Боряна и руската столица явно протича някаква магия, защото през 2018 г. тя спечели злато на топка, сребро на обръч и бронз на лента отново там!

Снимка: Lap.bg

През същата тази година Калейн дебютира на турнира от Световната купа, който се проведе в София. В многобоя стана шеста, а с обръч грабна бронза.

2019 г. беше бронзова за Боряна, която прибра вкъщи такива медали на топка и лента от европейското първенство в Баку.

Днес тя е сред фаворитите във всеки турнир! Играе така, че дъхът ти да спре! Боряна продължава да не обича скуката и да руши логиката! Все пак през 2021 г. грабна златото на бухалки на Гран при на Москва! А сега няма търпение за Световната купа в София!

Как се прави това?

Да, с много тренировки. Но и с много интелект. А Боряна не спира да развива, както техниката си с безкрайни часове в залата, така и интелекта си по онзи старомоден, но изпитан начин – четенето на книги.

Снимка: Lap.bg

Разгръщайки страниците тя пътува от свят в свят, за това не ѝ е никак трудно да се превъплъщава в различни роли на килима.

Е, само с четене на книги няма как да научиш да правиш седем оборота фуете! Но пък тук на помощ идва целеустремеността, подплатена с няколко капки от шампионския инат на Калейн.

Боряна е човек, който знае кои битки да избере, знае и на какво точно е способна. И по този начин „отмъкна“ една от чантите на Илиана Раева преди години. Тя беше залог в облога за 22,000 точки на Световната купа в София. Тогава чаровната гимнастичка беше оценена с 22,100!

Смелостта на Боряна е пословична! Упоритостта ѝ също! А целта не се преследва само с въздишки и мечти. При Калейн изпитаният метод е работа. Това я прави луксозно издание, лимитирана версия. От онези книги с дебелите корици, които съдържат много мъдрост. 

Снимка: Lap.bg

Ще видим какво ни е подготвила за Световната купа по художествена гимнастика от 26 до 28 март в София. Състезанието ще бъде излъчено през трите дни пряко по RING, на платформата VOYO.BG, както и на сайта btvnovinite.bg. В неделя (28 март) може да гледате финалите на отделните уреди в пряко предаване по bTV.