на живо

ГОСПОЖА Илиана Раева! (ВИДЕО)

Добрата стопанка на българската художествена гимнастика

Lap.bg

За да започнем този разказ трябва да се върнем няколко века назад. Думата „госпожа“ произлиза от старобългарското название за „господар“, „стопанин“. И приляга перфектно на днешната ни героиня.

Да си госпожа е признание. Всеки от нас има в спомените си поне една госпожа от училище, която винаги ще уважава. Всеки спортист се е срещал с госпожа, която го е научила на А и Б не само в неговата дисциплина, а и в живота.

Снимка: Lap.bg

Когато обаче споменем за „Госпожата“ в света на художествената гимнастика у нас, асоциацията е една. Тя е от онези жени, които гледаш с възхищение. Тя е от вечните, от борбените, от оставащите – в историята, в спомените и съзнанията. Тя е връх, но и стабилна основа. Тя е жената, която плаче от гордост, но и тази, която може да те постави на място само с поглед.

Илиана Раева! Господарката на успеха, стопанката на най-успешния български спорт в последните години. Тя е „Госпожата“ – изречено с любов, като за мама, но и с уважение, като за идол.

Илиана Раева е художествена гимнастика. От-до, цялата, всичките тези години, всичките тези медали, всичките трудни моменти, щипката скандали и разочарования, затиснати под цял тон усърдна работа и национална гордост.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

15 минути пеша – толкова делят дома Раева от стадион „Георги Аспарухов“, където започва кариерата ѝ, когато е на 6 години. Баща ѝ Райчо я поверява в ръцете на първата ѝ треньорка Златка Бончева. Още от малка Илиана знае, че невъзможни неща няма, а всичко се постига с много труд. И много, много, много тренировки в залата.

За да стигнеш до върха обаче трябва и характер. Но не избухлив и чепат.

Снимка: БФХГ

„Заради лошото ми държание, треньорката ме наказа и една седмица другите деца от отбора не говореха с мен. Бях толкова разстроена, че не можех да спя, плачех непрекъснато. Един ден начупих клони люляци от улицата и отидох в дома ѝ. Тогава тя ме покани да вляза, бях едно малко момиче с огромен люляков букет, и ми каза: „Илиана, ти си родена да бъдеш лидер, но за да станеш такъв, трябва да научиш какво е лидерът. Той винаги трябва да е за пример, първи да направи всичко, което иска от другите, той да помага на другите, а не да чака на него някой да му помогне, лидерът не трябва да се оплаква, не бива да наранява, той трябва да обича силните и можещите и да ги подкрепя" - никога няма да забравя тези думи на Златка Бончева“, спомня си Раева.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

Илиана не играе на дребно. Тя рискува – както на килима, така и извън него. Годините не успяват да пречупят борбения ѝ характер и онова безкрайно желание да бъде различна. А публиката харесва точно това! Неслучайно именно зрителите ѝ „връчват“ първия златен медал от световно първенство през 1979 г.

Снимка: Lap.bg

Година след като започва тренировки под вещото ръководство на Нешка Робева, Илиана изпълнява отлично съчетание с бухалки в зала „Уембли“ в Лондон. Публиката е бясна от ниската оценка. 20 минути зрителите по трибуните скандират името на българката. Съдиите са принудени да преразгледат решението си. Правилният отговор в тази ситуация е само един – златен медал на бухалки за Раева! На същото първенство тя печели и сребро на топка. Авторитетното издание „Таймс“ пророчески ѝ дава прякора „Диамантената българка“.

„Такъв състезател наистина не бях виждала. Макар че зная колко силна е Илиана, макар че я бях виждала да се концентрира така невероятно пълно, това изпълнение ме кара да настръхна, да забравя, че съм нейна треньорка“, заявява Нешка Робева след шампионата.

Но това е само началото за 16-годишната грация!

Година по-късно – през 1980 в Амстердам, Илиана става абсолютна европейска шампионка и се прибира в България с 4 златни (многобой, бухалки, топка, обръч) и 1 сребърен медал (лента).

През 1981 г. Раева печели 3 сребърни (многобой, обръч, лента) и 1 бронзов медал (въже) от световното, а година по-късно сребро на въже и бронз в многобоя, както и за съчетанията с бухалки, лента и обръч.

Всички тези успехи са само основа за това, което предстои. През 1993 г., малко след като е сложила край на спортната си кариера, Илиана Раева основава своя клуб „Левски Илиана“. Загърбила „войната“ за точки на килима, тя продължава да води битки, този път като ръководител и треньор. И като лидер! Точно такъв, какъвто ѝ заръча да бъде Златка Бончева – борбен и служещ за пример на другите.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

Във времената на тежка политическа и финансова криза у нас, тя успява да се пребори с трудностите и да изгради олимпийски, световни и европейски шампиони. През „Левски Илиана“ са преминали Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова (част от предишния „златен“ ансамбъл), като още Елизабет Паисиева и Цветелина Стоянова.

 

Снимка: Lap.bg

Треньорската професия все по-чевръсто увлича Раева. През 2004 г. тя застава начело на ансамбъла, който спечели бронзовите медали на олимпийските игри в Атина в състав Кристина Рангелова, Зорница Маринова, Владислава Танчева, Галина Танчева, Жанет Илиева и Елеонора Кежова.

В периода 2007-2012 г. тя отново се грижи за всеки детайл в изпълненията на ансамбъла. Тогава Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Християна Тодорова и Катрин Велкова триумфират на световното първенство във Франция за съчетанието си с два обръча и три ленти!

И ако си мислите, че това е успешна кариера, то явно не познавате Илиана! През ноември 2012 г. тя става президент на Българската федерация по художествена гимнастика. На поста наследява друга голяма шампионка – Мария Гигова. Оттогава до днес тя е преизбирана още два пъти – през 2016 и 2020 г.

Лидерът си е лидер! На тази позиция Раева без съмнение спечели титлата „госпожа“. Направи го по категоричен начин – представяйки пред очите на конкурентките и обществото успех след успех!

През 2016 г. от олимпийските игри в Рио де Жанейро ансамбълът на България спечели бронзов медал, през 2014 г. момичетата станаха световни шампионки в многобоя, а след това спечелиха два сребърни (2015 и 2017 г.) и два бронзови (2018 и 2019 г.) медала. През 2017 г. българската представителка в индивидуалната дисциплина Невяна Владинова грабна бронза за съчетанието си с топка.

Снимка: Lap.bg

На европейска сцена Катрин Тасева се окичи със сребро на лента през 2017 г., а Невяна Владинова стана трета на този уред. Силвия Митева успя да спечели два бронзови медала през 2013 г. (на лента и топка). Такива бяха и отличията на Боряна Калейн от 2019 г. на същите уреди.

Дисциплина, старание, уважение, труд и лишения. Илиана Раева, госпожата – започнала на килима и стигнала до върха, шампионката, която хвана решително за ръка българската гимнастика и я поведе към новия изгрев, жената, която знае как се постигат победи и има смелостта да крачи към тях!

Тя е добрата стопанка. Която пази чисто и подредено в къщата си. Отбива с финес всеки опит на външни хора да нахлуят с кални обувки и най-важното – вдъхновява своите момичета!

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

Извън залата и кабинета тя се радва на дългогодишната си любов с бившия футболист и настоящ собственик на мажоритарния пакет акции в „Левски“ Наско Сираков. Двамата отгледаха две дъщери – Славея и Виолета, а днес сърцата им топлят три внучки – Илиана, Емили и Асиана.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by ilianaRAeva (@ilianaraeva63)

В едно сме убедени – Илиана може да се справи с всичко. Не защото така изглежда отстрани, а защото сме я виждали да го прави!

Днес на дневен ред е Световната купа в София – първото важно състезание след принудителната пауза заради пандемията от коронавирус. Не се съмнявайте, че всичко ще е перфектно!

Снимка: Lap.bg

Проверка може да направите от 26 до 28 март пряко по RING, на сайта btvnovinite.bg и на платформата VOYO.BG. В неделя (28 март) ще може да гледате и финалите на отделните уреди пряко по bTV!