на живо

Великият "Дрийм тийм" на Барселона се събира за "50 години номер 8" (ВИДЕО)

Стоичков отново ще играе с легенди като Лаудруп, Бакеро и Салинас

Легендарни играчи на Барселона ще уважат юбилея на Христо Стоичков. "50 години номер 8" събира част от онзи велик "Дрийм Тийм" на каталунците, който спечели куп трофеи под ръководството на Йохан Кройф.

До 1992 г Барселона е в сянката на Реал (Мадрид). „Кралският" клуб притежава витрина, пълна с престижни трофеи, докато каталунците имат само един загубен финал за Купата на европейските шампиони - през 1986 г от Стяуа след дузпи.

„Белият балет" завоюва 5 поредни титли на Испания и в Барселона решават, че се нуждаят от промяна. Каталунците инвестират в академията си и за 10 години, между 1978-1988 г успяват да отгледат талантливо поколение, жадно за успехи.

Великият Йохан Кройф застава начело на тима и още в дебютния си сезон извежда Барселона до спечелването на Купата на националните купи. На финала „блаугранас" побеждават Сампдория с 2:0, а пътят е предначертан - привличат се нови играчи само когато няма достатъчно добри местни момчета за даден пост.

Първият класен чужденец, който се присъединява към Барселона е датчанинът Михаел Лаудруп. След 6-годишен престой в италианския Ювентус, плеймейкърът идва на „Камп Ноу" с трансфер на стойност 3 милиона евро. Едва ли тогава той е предполагал, че това е най-доброто решение в кариерата му.

Барса купува още Роналд Куман, а след това и Христо Стоичков. Триото от класни чужденци успява да се сработи с баската колония в тима - Субисарета, Хосе Бакеро, Бегиристайн и Салинас, както и с продуктите на клубната школа - Гуардиола, Гийермо Амор, Алберт Ферер и Серхи Бархуан.

„Дрийм тиймът" на Барселона е сглобен и започва да работи като добре смазана машина. Още на следващата година печели първата от четирите си поредни шампионски титли в Испания, 3 от които бяха завоювани драматично в последния кръг. Оттогава нито един отбор не е съумявал да постигне 4 поредни титли.

През 1992 г Барселона отново се изправя срещу Сампдория на финала. Двубоят завършва 0:0 в редовното време. Спорът е решен в 6-тата минута на продължението, когато е отсъден пряк свободен удар за каталунците на удобна стрелкова позиция. Стоичков иска да изпълни, но капитанът Бакеро дава топката на Куман. Холандецът я праща в мрежата на италианците с бомбен шут и Барселона ликува.

След последния съдийски сигнал Стоичков поздравява Куман, а при награждаването обръща гръб на кралицата, сяда на парапета и извиква  „Видяхте ли? Българин спечели трофея!".

Сега, две десетилетия по-късно „Камата" се събира отново с част от онзи знаменит „Дрийм тийм". Не пропускайте мегаспектакъла "50 години номер 8", който ще бъде излъчен пряко в ефира на bTV Action на 20 май от 18:00 часа.