на живо

„Лудогорец” заработи 6 млн. евро, нареди се до „Барса” и „Фиорентина”

ЦСКА-София и „Левски” поздравиха шампионите от Разград

Lap.bg

„Лудогорец” си гарантира минимум 6 млн. евро благодарение на победата над „Цървена звезда”. 700 000 евро идват от самото участие във втория и третия квалификационен кръг на Шампионската лига.

Дори и тимът от Разград да отпадне в плейофите, това ще се случи с „утешителните” 3 млн. евро. При този сценарий „Лудогорец” ще се прехвърли директно в групите на Лига Европа, което е равнозначно на 2,4 млн. евро. Всяка победа там се оценява на 360 000 евро, а равенството - на 120 000 евро.

Цифрите са далеч по-внушителни при евентуално класиране в груповата фаза на Шампионската лига - второ в историята на българския отбор. Крайният успех в плейофа означава 2 млн. евро, а участието в следващия етап - апетитните 12 млн. евро. Трите точки носят по 1,5 млн. евро, а ремито - 500 000 евро. Отделно от тези сметки са приходите от тв права и билети за мачовете.

От настоящия сезон УЕФА завиши чувствително наградния фонд в най-авторитетния континентален турнир - класиране за осминафиналите ще носи 5,5 млн. евро, за четвъртфиналите - 6 млн. евро, за полуфиналите - 7 млн. евро, триумф във финала - 15 млн. евро. Общата премия, предвидена за победителя, е в размер на почти 55 млн. евро.

Първото участие на "Лудогорец" в груповата фаза на Шампионската лига донесе на клуба 14,6 млн. евро.
Снимка: Lap.bg

Разбира се, победата пред близо 50 000 зрители на „Мала Маракана” далеч не се ограничава само във финансовото си измерение. Статистиката е показателна - досега само два отбора са успявали да вкарат четири гола във вратата на "Цървена звезда" в Белград. И техните имена са „Барселона” и „Фиорентина”.

„Виолетовите” печелят с 4:0 за Купата на панаирните градове през сезон 1965/66. А „каталунците” се налагат с познатото 4:2 през сезон 1982/83, когато в състава им блести Диего Марадона.

„Левски” и ЦСКА-София побързаха да поздравят „Лудогорец”, който неизменно печели титлата у нас през последните пет години.

„Футболен клуб ЦСКА поздравява „Лудогорец” за престижната победа срещу „Цървена звезда” и класирането на отбора за плейофната фаза на Шампионската лига. Ръководството на ЦСКА пожелава на „Лудогорец” успех в следващата фаза и нови европейски победи!”, пише на сайта на „червените”.

„ПФК „Левски” поздравява футболистите на „Лудогорец” за играта и резултата, който постигнаха в третия квалификационен кръг на Шампионската лига срещу „Цървена звезда”, гарантирайки си по този начин минимум участие в груповата фаза на Лига Европа. ПФК „Левски” пожелава на тима от Разград успешно представяне и в предстоящите двубои от четвъртия квалификационен кръг и влизане в групите на Шампионската лига, защото всеки един успех на български отбор на европейската сцена е успех за целия български футбол”, посочиха "сините".