на живо

Баскетболът, който нe познава граници

Младежки отбор със специални потребности от Израел гостува на свои връстници в Пловдив

Отбор от деца и младежи със специални потребности от Израел гостува на свои връстници в Пловдив за съвместна тренировка и приятелска среща по баскетбол.

Събитието се проведе с подкрепата на "Деласпорт", "Деласпорт Балканска лига", баскетболен клуб "Академик" Пловдив и спортен комплекс "Сила".

Вече повече от 5 години баскетболният треньор Тина Димитрова, която е и спортен директор на "Академик", тренира в града под тепетата деца със специални потребности. Целият този Специален отбор, е нейно дело и лична кауза.

На терена в зала "Сила", за да подкрепи младежите и инициативата беше и Любомира Щрикс - маркетинг мениджър на баскетболната "Деласпорт Балканска лига".

Организацията, съвместно с генералния спонсор на лигата - "Деласпорт", стоят зад пристигането на момчетата и момичетата от Израел и милата и трогателна среща с децата от Пловдив.

"Забавляваме се с децата. Аз се уча от тях на позитивизъм, те се учат от мен на баскетбол... Моята мотивация е, че спортът, не само баскетболът, помага на тези деца да се социализират. Защото при тях това е основният проблем – те трябва да бъдат приети от всички", каза Тина Димитрова.

"Децата се развиват страшно бързо, страшно добре общуват. Така че баскетболът е един от най-хубавите спортове за тях", добавя Кремена Стоянова от родителско сдружение "Паралелен свят".

Във вторник в зала "Сила" в Пловдив, деца и младежи-аутисти от Израел гостуваха на Тина и нейния тим от малки-големи шампиони:

"Идваме от  Хайфа. В нашия образователен център учат заедно нормални  деца  и такива със специални потребности. Сега сме на тренировъчен лагер в София и решихме да посетим Пловдив", споделя Даниел Зеленко - ръководител на академията от Израел.

Освен страхотната баскетболна тренировка, момчетата и момичетата от двата отбора си размениха подаръци, снимаха се за спомен, създадоха нови приятелства.

А накрая, забавлението завърши с ново състезание, този път в плувния басейн.