на живо

"Искахме да му счупим краката с колове"

Зловеща изповед на един от ултрасите на Цървена звезда

Първият епизод от поредицата "Ultras - Историята на Тим" беше пуснат в официалния YouTube канал на Цървена звезда, а Зоран Тимич, лидер на фен фракциятая Delije Sever, е в главната роля.

Той е един от основателите на фен групата "Ултрас", която наред с "Червените дяволи" и "Зулу Уориърс" е сред най-върлите привържените на Звезда през 80-те и 90-те години на миналия век.

Зоран говори по много теми, като особено впечатляващ е разказът за Дражен Петрович. Феновете на Звезда са искали да му счупят краката.

През лятото ще се навършат 31 години от смъртта на Моцарт на баскетбола.

Едни от най-великите реализатори в историята загина при автомобилна катастрофа в Германия на 7 юни 1993 г., ден след като реализира 30 точки за националния отбор при загубата от Словения с 90:94 в европейска квалификация.

"Тогава Петрович беше най-добрият играч на Цибона, с когото се борехме в баскетбола. Искахме да го неутрализираме. Първо искахме да го стреснем и заплашим, а после да го набием.

Идеите все повече се радикализираха, та се стигна дотам да му счупим краката с колове преди важен мач със Звезда.

Проследихме го няколко дни в Загреб, но беше доста трудно, защото нямахме мобилни телефони. Но напипахме рутината му, знаехме къде ходи след тренировка, в кое кафене седи, къде живее.

Проблемът беше, че никога не ходеше сам, винаги беше с момиче или компания. Върнахме се в Белград и се разбрахме да направим всичко това, преди решаващ мач с Цибона през този сезон.

Но тогава загубихме на полуфиналите, така че нямаше нужда от нещо подобно", разказва Тимич в първия от седемте епизода на споменатия сериал.

"Той бе най-добрият чужденец в НБА за всички времена", ще каже години след смъртта на великия хърватин ЛеБрон Джеймс. "Винаги бе вълнуващо да играя срещу Дражен. Той винаги бе агресивен и невероятно спокоен. Играеше здраво срещу мен, както и аз срещу него", ще каже и Майкъл Джордан.

Сърцето на Дражен спира само на 28 години. Зад гърба си легендарният гард остави 290 мача в НБА. След смъртта му, Ню Джърси Нетс изважда №3 от употреба.