на живо

Колко ще вземе Германия за шокиращата световна титла по баскетбол? (ВИДЕО И СНИМКИ)

Отборната премия на Бундестима е пет пъти по-малка от годишната заплата на Денис Шрьодер в НБА

Колко ще вземе Германия за шокиращата световна титла по баскетбол? (ВИДЕО И СНИМКИ)
 

В неделя, във Филипините, завърши 19-ото световно първенство по баскетбол за мъже. Шокът, че Германия може да бъде шампион в спорт, различен от футбола, постепенно ще отшуми. Ще трябва да свикнем с мисълта, че този отбор тепърва ще бъде фактор и неслучайно единствен завърши Мондиала без нито една загуба.

Какво обаче е финансовото измерение на това да бъдеш световен шампион по баскетбол през 2023 г.? И въобще, има ли такова?

Отговорът е прост:

Да, има. Международната федерация по баскетбол финансира, но в различна степен и според заслугите всеки един участник на първенството на планетата, като най-крупни са сумите, които ФИБА раздава на медалистите.

Бонусът на Германия за златото в Манила, завоювано по категоричен начин във финала срещу Сърбия, се счита за рекорден в 73-годишната история на световните първенства: $3,5 млн.

Само за сравнение: през 2019 г. и през 2014 г. парите за отбора-световен шампион са били едни и същи: $2,5 млн.

Сърбия, която пропусна уникалния шанс да завоюва първа титла от Мондиал след разпадането на Югославия, ще отнесе у дома чек за $2,5 млн. Бронзът на Канада, освен, че е първи в цялата история на мъжкия баскетбол в страната на „кленовите листа“, носи на тима $1,5 млн., като за сгромолясалия се на второ поредно световно тим на САЩ остава утехата от отборна награда в размер на $1 млн.

Общият награден фонд на ФИБА за шампионата на планетата през тази година възлиза на $20 млн. Освен възнагражденията за отборите в голямата четворка, постъпления има и за всички останали:

5-8 място в крайното класиране: по $800 000 на отбор
9-16 място в крайното класиране: по $550 000 на отбор
17-32 място в крайното класиране: по $220 000 на отбор

Любопитното е, че дори в пълния си размер, отборната премия на световния шампион Германия от $3,5 млн не би могла дори да се доближи до годишната заплата на капитана на Бундестима Денис Шрьодер в НБА.

За 29-годишния гард тези пари са направо смехотворни. Шрьодер, който бе провъзгласен и за най-добрия баскетболист на Мондиала след финалите в Манила, ще получава близо $16,0 млн. на сезон в новия си клуб – Торонто Раптърс, а парите, които ФИБА дава на неговата Германия, 185-сантиметровото острие изкарва за два месеца на терена отвъд океана.