на живо

Националите по баскетбол на колички излизат за европейски бронз

Очакват Чехия или Ирландия в малкия финал на Дивизия „C“

Националният отбор на България по баскетбол на колички ще играе за бронзовите медали на европейското първенство в Дивизия "C" в Сараево (Босна и Херцеговина).

Тимът допусна обрат от Португалия на полуфиналите, отстъпвайки с 49:56, с което пропусна възможността и да се класира за Дивизия "B".

В последния си мач в събота баскетболистите на Антонио Кулиандро ще срещнат загубилия от другия полуфинал между Чехия и Ирландия.

Двубоят започна много равностойно, но след това българите взеха леко предимство и след десет минути игра водеха със 17:12. На няколко пъти авансът им достига до 11 точки през втория период, а на почивката те се оттеглиха при 35:25 в своя полза.

След паузата обаче ролите се размениха. Постепенно Португалия започна да топи изоставането си и след като преди последната част от него останаха едва 2 точки, осем минути преди края се стигна и до пълен обрат – 43:41. България на два пъти успя да стигна до равенство в оставащото време, но не и отново да излезе напред в резултата.

Двата отбора завършиха със сходни проценти при стрелбата, но съперникът изпълни два пъти повече наказателни удари и допусна по-малко грешки в срещата.

Персиян Еленков се отличи с "дабъл-дабъл" за България - 18 точки и 16 борби. Антон Фиков добави 16 точки, а Георги Иванов завърши с 11 точки и 10 борби.