на живо

Още един български баскетболист с наказание за залози

Преди дни Теодора Динева също получи санкция

Lap.bg

Втори български баскетболист получи наказание от Международната баскетболна федерация (ФИБА) заради участие в залози.

Става въпрос за Мартин Стефанов. 

Той е със спрени права за 18 месеца, заради нарушаване на Етичния кодекс и интегритет и участие в залози. По същата точка преди дни беше наказана Теодора Динева.

Стефанов има смекчаващи вината обстоятелства в случая си и последните 6 месеца от санкцията се отлагат за изпитателен срок от три години. Така реално той няма да играе само 12 месеца. Наказанието е влязло в сила от 24 октомври 2023 г., съобщиха от родната федерация.

Снимка: Lap.bg

В България за последно Стефанов игра за Берое, а от август 2023 г. е част от австрийския Сварко Райдърс Тирол. Той започва баскетболната си кариера в школата на Черно море Тича, като има мачове за първия и втория тим. Със старозагорци печели бронзов медал в Балканската лига през сезон 2022/2023.

Снимка: Lap.bg

Преди дни източник на bTV потвърди, че в момента се води мащабно разследване за нелегални залози от страна на родни баскетболисти и се очакват още наказания.

Снимка: Lap.bg

Президентът на БФБаскетбол и настоящ служебен министър на спорта Георги Глушков заяви, че от федерацията са наели фирма, която да следи за нарушения на феърплея и да изпраща сигнали до тях и до полицията. Той обаче беше категоричен, че санкциите не са за мачове от родния шампионат.