на живо

Росен Барчовски взе американец, който се размина със смъртта (ВИДЕО)

Луд късмет спаси Коди Милър-Макинтайър и съотборниците му от Газиантеп

 

Понякога всичко опира до невероятен късмет. Американецът Коди Милър-Макинтайър, който ще играе баскетбол за България, може да го потвърди. Съдбата спаси гарда и съотборниците му от клубния му отбор Газиантеп.

В понеделник призори, когато в близост до едноименния турски град земята се разтресе с Магнитуд 7,8 по Рихтер и взе хиляди жертви, Макинтайър и останалата част от тима му се оказаха на 1146 км разстояние от трагедията. Баскетболният Газиантеп просто имаше мач в Истанбул срещу състава на Буюкчекмедже от местната първа лига.

Така американецът, който вече има в джоба си все още ухаещ на нова хартия български паспорт, вече може да мисли за дебюта си в националния ни отбор под ръководството на Росен Барчовски. Селекционерът избра Макинтайър за двубоите срещу Румъния и Португалия от втория етап на предварителните квалификации за Евробаскет 2025 в Латвия, Кипър, Финландия и Полша.

Коди Милър-Макинтайър ще има тежката задача да замени в държавния ни тим друг натурализиран американец, който в последните години остави ярка следа – Дий Бост. Гардът на "Газиантеп" беше предпочетен пред друг свой сънародник, който дори играе в България. Наскоро Брандън Йънг от ЦСКА, на когото пък Росен Барчовски е треньор при „червените“, също се сдоби с наш паспорт.

След 6 години вярна служба към България Дий Бост повече няма да играе за националния отбор.
Снимка: Lap.bg

Очаква се Макинтайър да получи право да играе за представителния ни тим още този четвъртък, а другата добра новина за българския баскетбол е, че за предстоящите срещи Барчовски ще може да разчита на Спортист №1 на България за 2022 г. и лидер на гръцкия гранд Олимпиакос - Александър Везенков.

Поради ангажименти към Олимпиакос в Евролигата, Везенков ще се присъедини към националния отбор за втория мач от квалификациите – този срещу Португалия на 26-и февруари в Ботевград. Три дни по-рано България гостува на Румъния в Плоещ. Барчовски събира играчите на лагер на 18-и февруари в Русе, а на 22-и трикольорите потеглят към северната ни съседка.