на живо

"В руските затвори вече не си човек" (ВИДЕО)

Петно от кръв на матрака и липса на тоалетна хартия - разказът на една американка

"В руските затвори вече не си човек" (ВИДЕО)

Смущаващи разкрития за условията в руските затвори направи американската баскетболистка Бритни Гринър. Звездата от WNBA прекара близо 300 дни в ареста, след като беше задържана през февруари 2022 г. по обвинение в контрабанда на наркотици. Властите откриха масло от канабис в багажа й и получи присъда от 9 години и глоба от 16 000 долара.

33-годишната двукратна олимпийска шампионка даде интервю пред ABC. "Трябва да направиш каквото е необходимо, за да оцелееш. Върху матрака имаше огромно петно от кръв. Нямах нито сапун, нито тоалетна хартия", разказа Гринър.

Държавният департамент на САЩ я определи като неправомерно задържана. Тя беше освободена миналия декември при размяна на затворници, включваща руския търговец на оръжие Виктор Бут.

Гринър беше арестувана на летището в Москва на път към Екатеринбург, където играеше за местен клуб. Руската прокуратура я обвини, че е опитала да пренесе по-малко от 1 грам масло от канабис в багажа си.

"Животът ми свърши точно там. След това често губех всякаква надежда. Не вярвах, че мога да премина през всичко това", призна баскетболистката.

В момента Бритни играе за Финикс Меркюри и пише мемоари за преживяванията си в руския затвор. Тя и съпругът й очакват първото си дете.