на живо

Димитър Димитров-Херо пред bTV: Професор ми каза, че ми остава година живот (ВИДЕО)

Хората в нужда заслужаваха "Мач на надеждата", откровен е легендарният треньор

 

Герой в първото предаване за новия сезон на "Тази събота и неделя" е и един от най-успешните футболни треньори в историята ни.

Той печели три пъти шампионската титла на България с 3 различни клуба.

През 2011-а година обаче е диагностициран с рак и чува професор да казва, че му остава година живот.

Вдъхновена от спортното събитие на седмицата - "Мач на надеждата" Петя Дикова ни среща с един от най-обичаните български треньори - Димитър Димитров-Херо.

Описва го като треньор по живеене и по не губене на надежда.

"Това е един паметен двубой, в който залогът е изключително благородна кауза. На първо място казах на момчетата в съблекалнята да са здрави и да се пазят. Тези хора, които се борят с болестта, заслужават този мач", каза Херо, който бе треньор на българите в "Мач на надеждата", който събра над 20 000 зрители на Националния стадион "Васил Левски" на 6 септември.

"Когато усетих положителната енергия от хората, вярвах, че и моят проблем е решен. Така и стана. Да дадем подкрепа с личен пример на тези хора, е много важно", допълва треньорът.

"Много трудно е да чуеш тежката диагноза, бях неадекватен един-два дни. Чух и по-тежки думи. Но дни след това усетих добрата страна на българина, усетих подкрепа и бях сигурен, че ще го преодолея на 100%. Трудно ми беше да асимилирам, че ми остава една година живот", не крие Димитров.

30 000 нови онкоболни се регистрират в България всяка година, показва статистиката. "Трябва да вярват, че няма непреодолими проблеми. Ракът не е краят на живота! Стига да вярват и да се борят. Най-близките им хора трябва да близко до тях 24 часа в денонощието и да ги обгрижват с любов. Болестта ме научи да бъда човек, който се радва на малките неща. Пожелавам на всички да обичат и да бъдат обичани", вдъхва оптимизъм легендарният наставник.

Какво още каза той за диетата, йогата, начина си на хранене и защо скоро няма да се повтори лудото американско лято от 1994 г. - вижте във видеото.

Може да гледате пълен запис на "Мач на надеждата" - ТУК.