на живо

Футболният съдия, който прекарва време и в затвора

Валентин Железов съчетава работата на терена и тази на надзирател в бургаския затвор

Валентин Железов е един от елитните рефери у нас. На 41 години признава, че във футболно отношение е сбъднал мечтите си. Ръководил е дербито "Левски" - ЦСКА. Това се случи през пролетта в един от тежките случаи за ръководене на мач заради атмосферните условия.

Но животът на Железов не е свързан единствено със съдийството.

Снимка: bTV

Повече от десетилетие бургазлията е надзирател в градския затвор. Там се сблъсква с хора, погазили закона. Убийци, крадци, измамници. Условията меко казано не са за всеки. Изисква се много стабилна психика, дисциплина и не на последно място самоконтрол.

Затворът в Бургас е от тези с най-много хора с доживотни присъди. Зад решетките има всякакви характери, които трябва да намерят начин да съжителстват заедно. Когато възникнат проблеми, се намесват хора като Валентин Железов.

Работата му не е само да пази някой да не избяга. Надзирателите трябва да следят за дисциплината на лишените от свобода, за здравето им, за опитите им да залъжат някого. Именно хората, работещи там, описват затворените като "манипулатори". Целта им е да влязат под кожата на надзирателя, за да им върши услуги, като да им вкарва телефони, цигари или наркотици срещу заплащане.

Снимка: bTV

Валентин Железов е отдаден на тази работа, но признава, че приоритет за него остава съдийството. То му носи огромна наслада и независимо колко време още ще бъде на терена, той е щастлив, че е имал възможността да го практикува.

Усмихнат, гостоприемен, отворен към хората, дисциплиниран. Така може да бъде описан Валентин Железов. В разказа си пред нашата камера той разкрива защо е започнал като надзирател в затвора, кои са общите черти между съдията и надзирателя, големите разлики, както и част от най-забавните случки в живота си и на двете места. Един откровен разговор, който показва родните съдии в различна светлина.

Насладете му се във видеото.