на живо

Грузия до Англия, Франция и Унгария в срамната статистика на България

Мачът в Разград донесе една от най-срамните загуби за "лъвовете" у дома

Lap.bg

Загубата на българския национален тим от Грузия в Лигата на нациите с 2:5 се оказа една от най-тежките в историята на футбола ни. Това сочи статистиката през годините. 

Поражението доведе не само до освирквания и скандирания "Оставка!" от трибуните в Разград, а и до оттеглянето на националния селекционер Ясен Петров от поста. След срещата той заяви, че няма моралното право да продължи да бъде начело на "Лъвовете". 

2:5 не е най-тежката домакинска загуба на България, но вероятно е единствената с подобен разгромен резултат от тим, който се намира зад нас в ранглистата на ФИФА. Националите са 73-и, а тимът на Грузия заема 85-а позиция.

Снимка: Lap.bg

Последната такава срамна загуба беше от Англия в края на 2019 г. Тогава националите загубиха от "Трите лъва" с 0:6 на националния стадион в София в опит да се класират за европейско първенство. Срещата беше белязана и от расистки скандал, който докара солена глоба и мач без публика за България.

Снимка: Lap.bg

Преди това, през далечната 1934 г. "Лъвовете" падат с 1:4 от Унгария в квалификация за световното първенство в София.

Две години преди това родните национали играят контрола с Франция и губят с 2:5. При приятелските мачове имаме и поражения с по 0:4 у дома от СССР (1957), ФРГ (1976 г.)

Снимка: Lap.bg