на живо

Ивков с атака по Сираков, НАП запорира сметката на Левски (ВИДЕО)

Зная кои са кукловодите, с Мъри нямаме думата от ПАОК насам, посочи директорът

Жестоките вътрешни скандали, които раздират Левски, бяха извадени на светло от изпълнителния директор Ивайло Ивков. Той открито призна за сериозни противоречия със собственика на клуба Наско Сираков.

Ден след като голмайстор №1 в историята на "сините" разпространи изявление, в което гарантира оцеляването на клуба, Ивков засипа с критики "висшето ръководство" и обяви, че ще напусне поста веднага щом му бъде намерен заместник. Той съобщи още, че дълговете към НАП вече гонят 12 млн. лв., а приходната агенция е запорирала сметката на Левски от вчера.

"През последния трансферен прозорец получихме оферти за двама наши футболисти - Кордоба и Краев - за над 6 милиона лева. Считах тези трансфери за абсолютно наложителни, но не се случиха заради забрана от висшето ръководство или конкретно собственика. Той няма нищо против да оповестя това нещо", заяви Ивков.

"Бяха наложителни, защото успях да убедя Мъри, че това е единственият ни шанс Левски да бъде горд и независим не само на терена, но и извън. С тази суми щяхме да покрием голяма част от главницата към НАП без унизителни запори на сметки, без бащици и големи компании. Без просия и така нататък. В крайна сметка има структура и ние не взимаме стратегическите решения, или поне така е след мача с ПАОК."

Ивков разкри и за лични нападки, които е получил. "Върху мен се изляха тонове помия. Дойдоха от анонимни страници, от платени тролове и от издания без тежест. Това засегна моите най-близки хора и семейството ми. Но на мен ми даде увереност, че с Мъри сме били на прав път и много дълбоко съм бръкнал в нещата.

Няма да отговарям на анонимниците, защото няма нито един факт, който да сочи за моя грешка. А сигурно съм допускал. Само омраза, внушения и епитети. Зная кои са кукловодите, те са от близкото обкръжение на висшето ръководство на нашия клуб. За голямо съжаление. Куклуводите на висшите етажи могат с милионите си да загасят моята или нечия друга светлина, но нека внимават те самите да не останат накрая в мрак. Седя безрезервно зад Мъри. За мен периодът, в който работихме рамо до рамо, е нещо изключително."

"Големият проблем на Левски не е финансов, а управленски. Имам сериозни разминавания с висшето ръководство за тактиката и стратегията. Няма лошо, това са различни виждания."

"Най-големите дългове на Левски са към фирми, свързани с Васил Божков. Те вече не са и към него, защото са със запорирани сметки. Ще видим дали трябва да се плаща, или не. Тези задължения трябва да се оспорват. Това ще е предмет на анализ на висшето ръководство на Левски."

Директорът внесе яснота и около дълговете към НАП, както и за сключеното споразумение. "С местните данъци и такси задължението стана от 10 млн. лв. на 11,5 млн. лв. грубо. Както изглеждат много, така и са преодолими за нас, когато сме заедно и сме юмрук и работим правилно. С НАП ми се наложи самостоятелно да водя преговори, но не бяха пред камери и малко хора знаят. За настоящия сезон получихме безусловен лиценз, а не условен като минали години.

Преодоляхме и мониторинга на УЕФА вследствие участието в Европа. Постигнахме нов срок. След множество обяснения и пледоарии УЕФА се довери на нашата позиция и не последваха действия по наказателна процедура. Отказът на "Юнайтед Груп" дойде в тежък момент. Техен представител през януари увери НАП, че ще се изплати цялата главница - над 7 млн. лв. Говорихме за опрощаване и разсрочване на непосилните лихви."

"Вярвам, че Левски ще получи лиценз. Сега имаме доверително управление на сметката - считам това за недобра новина за Левски, меко казано. Точно с оглед на това НАП ще ни издаде необходимите документи. Друг е въпросът докога лицензът ще е самоцел и какво ще последва при евентуален мониторинг на УЕФА."

Ивков разкри, че е научил за провала в преговорите с "Юнайтед Груп" само два часа преди изявлението. "Мога да кажа, че въпреки цялото ми уважение, техните висши ръководства и господин Шолак подходиха лековато и с недостатъчно уважение към нашия клуб."

"Онзи ден имаше Надзорен съвет, за който дори не бях уведомен. Ще изпълня задълженията си и ще пусна в Търговския регистър свикване на Общо събрание. Не това е лекарството, което в този момент е необходимо на клуба. Емитирането на акции ще генерира средства, каквито и да са, ще са добре дошли."

Ивков най-после разкри и как и финансиран подготвителният лагер в Дубай. Парите са постъпили от "Еврохолд" и Нова Броудкастинг Груп.

"Това е по договори за реклама, Левски не е просил. Хората видяха, че се развиваме по правилен път. Бюджетът по никакъв начин не е ощетен, дори напротив, трябва да се гордеем, че осигурихме добри условия. Спонсорите са широкоизвестни, публични компании, абсолютно чисти. Те не искаха афиширане и благодарности и след преговори и убеждения успяхме да осигурим тези средства."

Тагове:

@