на живо

Кабаков: Съдиите трябва да имаме нулева роля в борбата за титлата

Минимизира се времето за ВАР намеса, за да се доближим до УЕФА

Кабаков: Съдиите трябва да имаме нулева роля в борбата за титлата

Съдиите не трябва да имат участие в определянето на шампиона в Първа лига. В това беше категоричен Георги Кабаков след проведеното съдийско обучение у нас.

"Ролята на съдиите трябва да бъде никаква за това кой ще стане шампион. Вярвайте, че ние се стараем да даваме абсолютно еднакви условия на терена.

Лично за мен не е важно дали свиря срещи на отбори от Първа лига, Втора лига или съм на европейски мач заедно с моя екип.

Повярвайте ми, ние не сме професионалисти, но нашето ниво на подготовка, начин на мислене е като на съдиите, които са от големите държави", каза Кабаков.

Минимизираме времето за ВАР намеса, за да се доближим до УЕФА. Опитваме се да следваме нивото на ВАР в Европа, с изключение на Англия, където нещата са малко по-различни. Да, според ВАР протокола всеки гол се разглежда детайлно, за да се уверим, че решението е коректно", допълни той.

В същото време Асоциацията на футболните съдии определи именно Кабаков за рефер №1 за 2023 г. Това е пета награда за арбитъра, който спечели приза и през 2015, 2019, 2020 и 2021 г. Негови подгласници останаха Драгомир Драганов и Радослав Гидженов.

Павлета Рашкова спечели наградата за асистент съдия №1 при дамите за 2023 г. Най-добрата съдийка за миналата година беше избрана Кристина Георгиева, а най-добър арбитър в българския футзал е Калоян Кирилов.

Най-добър ВАР съдия за 2023 г. е Ивайло Стоянов.