на живо

"Лъвовете" поеха мощно към дъното на Европа

Ще се озовем ли сред 6-те най-слаби отбора на континента?

 

Допреди катастрофата в Северна Ирландия непоправимите оптимисти сред футболните фенове у нас чертаеха пътя към изкачване в горната дивизия В на Лигата на нациите. 0:5 в Белфаст обаче рязко обърна посоката на сметките.

Тимът на Илиан Илиев остана с 5 точки, докато Северна Ирландия е на върха със 7, а Беларус има 6. Последната позиция е за Люксембург с 2.

Новата цел е ясна - да не останем последни. Очертава се люта битка с Херцогството, където на всичкото отгоре ще трябва да гостуваме.

В Лигата на нациите участват 54 тима, като първите три нива – Лига А, Лига В и Лига С, включват по 16 отбора, разпределени в 4 групи по 4. В най-долната дивизия – Лига D, попадат само 6 тима, разпределени в две групи по 3.

Най-слабите два от отборите, завършили на последно място в четирите групи от Лига С, директно поемат към долната дивизия. Другите два играят плейоф за оставане срещу завършилите на двете втори места в групите на Лига D.

 

Към този момент на последните места в групите от Лига C са Азербайджан в С1 (0 точки), Литва в С2 (0), Люксембург в С3 (2) и Фарьорските острови в С4 (3). Това почти сигурно означава, че дори и да завършим на последна позиция, няма да изпаднем директно. При този сценарий ще ни очаква бараж за оставане, който ще бъде в два мача на разменено гостуване на 26 и 31 март 2025 г.

Към този момент в група D1 е Гибралтар с 5 т. от 3 мача пред Сан Марино с 3 т. от 2 мача и Лихтенщайн с 2 т. от 3 мача. В Група D2 Молдова и Малта имат по 6 точки от 3 мача, а последен без актив от 2 мача е Андора.