на живо

Краси Балъков пред bTV: На полувремето с Германия ни разтърваваха с Ицо (ВИДЕО)

Голът на Емо Костадинов запечата тази генерация като генерацията, която ще напише историята на българския футбол, горд е великанът

Краси Балъков пред bTV: На полувремето с Германия ни разтърваваха с Ицо (ВИДЕО)
 

Преди 30 години преживяхме най-лудата футболна радост. Най-лудото лято, най-лудите нощи... Ицо и компания бродираха по терените на САЩ и завършиха на четвърто място на Мондиал'94. Бяхме горди, бяхме щастливи, бяхме...

30 години по-късно гост в подкаста на bTV "За спорта без клишета" гостува един от героите в Пеневата чета - сърцето и моторът на отбора - Красимир Балъков.

Днес Краси е на 58 г. Тогава бе на 28 и играеше в Спортинг Лисабон. За националния отбор има 92 мача и 16 гола.

"Парк де Пренс" 17 ноември 1993 г.

"Ние винаги сме вярвали, че имаме огромни качества, но никога не сме знаели, че колективът, който ще съберем, ще бъде толкова силен, че ще сваля по пътя си отбори като Аржентина, Германия, световни шампиони... Голът на Емо Костадинов запечата тази генерация като генерацията, която ще напише историята на българския футбол в този момент. Бяхме сигурни, че имаме потенциала да играем срещу всеки, да побеждаваме и това се доказа на световното, с изключение на първия мач."

Пролетта на 1994 г.

"Лудата подготовка преди световното първенство... В един момент преди тези конфликти се събрахме по-опитните футболисти, начело с капитаните, и решихме, че ако е така, то няма смисъл да ходим на световно. Даже си бяхме тръгнали. Спомням си, че аз бях в Търново и Ицо Стоичков ми се обади и каза: "Събирай багажа и идвай, нещата се оправиха." Наистина всички тези неща се случиха - щяха да махат Пената, конфликти, откъде намериха пари, едни си отидоха, други дойдоха. Българска работа..." 

Бяха подготвили дори младежкия национален отбор да ходи на наше място. "Какво искате?" – ние искахме това, което заслужавахме, което са ни обещали. Но накрая нещата се оправиха, върнаха треньорското ръководство и ние литнахме за Америка по-рано, за да можем да се адаптираме към американския терен."

0:3 от Нигерия

"Два пъти сме имали удоволствието да разваляме настроението на журналистите. Единия път беше точно когато паднахме от Нигерия и всички журналисти чакаха да се върнем и да ни разкъсат. Другия път беше подобен случай, когато журналистите от германски медии правеха клипчета от басейните как плуваме, как пием бира и не можаха да си пуснат нищо след мача. Създадохме си малко удоволствие да видим един път как и те страдат.

Нигерийците кой знае колко не ни надиграха, просто имаха късмет. Времето беше много тежко, силите те напускаха. Биха ни няма какво да коментираме, но тази загуба ни даде мотивация."