на живо

Специално за bTV след ужаса в Тбилиси: говори лекарят на националите!

"Очакваме Неделев да бъде изваден от реанимация днес", заяви д-р Бисер Бочев

72 часа след свирепата катастрофа в Тбилиси, която вкара в болница Тодор Неделев, довее до негова тежка операция и разби емоционално останалите ни футболни национали, пред камерата на bTV застана един човек, чиято помощ и присъствие в грузинската столица, са безценни: д-р Бисер Бочев!

"Линейката дойде, закара ни в най-доброто място и то се оказа такова. Професорът има много голям опит в Австрия, в престижна болница в Инсбрук, където е бил шеф на отделение. По време на операцията се заговорихме и намерихме общи приятели и колеги. Той има много добър опит. Оборудването в болницата, която е негова, е много добро", разкри д-р Бочев. 

Снимка: Lap.bg

Неделев се възстановява бързо, като вече има спомени от инцидента. "Снощи бях при него след тренировката. Имаше голямо подобрение в сравнение с това, което видяхме на обяд. Очакваме днес да бъде прехвърлен в нормално отделение, да не е в реанимация. Обнадеждаващи са новините, но не бива да забравяме, че това е един ранен следоперативен период", каза Бочев и добави:

"Тошко започна да ми разказва неща, да възвръща спомените си. Чувства се обаче все още слаб, отпаднал, не му позволяват да става. Възстановяването върви доста бързо. Лично аз съм приятно изненадан от това. Естествено, некомфортно е положението за един човек, който е свикнал да бъде активен. Да лежи на леглото със сонди, канюли е неприятно."

Снимка: Lap.bg

Очаква се близките на футболиста да пристигнат в Тбилиси, а той самият е поискал да гледа мача на България срещу Грузия тази вечер (12 юни).

Възстановяването и завръщането на Неделев на терена е обект на обсъждане между лекарите, които следят състоянието му. Той обаче едва ли ще може да мисли за футбол в близките 3 месеца.

"Най-важно е това, за което ще говоря с професора. Научен съм, че който оперира, той определя правилата. Каквито препоръки и назначения се дадат, ще ги спазим стриктно. Ще трябва да пази назначения режим и бързо да се възстановява. Трябва да зарасне фрактурата, да се следи евентуална неврологична симптоматика, да се правят изследвания периодично. След около 3 месеца може да започнем да обсъждаме тези въпроси. Дотогава трябва да сме убедени, че имаме срастване на фрактурата и добър неврологичен статус. Най-важно е спокойствието и търпението", категоричен е Бочев.

Новини за състоянието на Тодор Неделев и около мача от Лигата на нациите между България и Грузия тази вечер очаквайте от специалните пратеници на bTV в Тбилиси Валери Генов и оператора Петър Джанаваров.