на живо

МВР за боя на баража: Полицията реагира бързо и затова няма пострадали (ВИДЕО)

Министър Калин Стоянов разясни какво е състоянието на полицаите и феновете, потърсили медицинска помощ

МВР за боя на баража: Полицията реагира бързо и затова няма пострадали (ВИДЕО)
 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов похвали за бързата реакция полицаите, които обуздаха разярените фенове на ЦСКА снощи (31 май). Той заяви, че именно добрата работа на органите на реда е причина да няма сериозно пострадали. 

Феновете на ЦСКА нахлуха на терена в последните минути на баража за участие в европейските клубни турнири срещу ЦСКА 1948. Противниците им водеха с 2:0. Стигна се до неприятни сцени - удари по играчи, чупене на телевизионна техника и за щастие леко ранени полицаи. Част от тях пострадаха от лютив спрей.

"В случая МВР е имало ангажимент към гостуващите фенове, а домакините са имали ангажимент да осигурят охрана чрез тяхната охранителна фирма и стюарди. Кой и как ги е допуснал до стадиона, това е въпрос към тях. След като виждаме, че стюардите и охранителната фирма не могат да се справят, тогава се намесват колегите. Благодарение на тяхната бърза реакция няма пострадали и ситуацията е овладяна максимално бързо", заяви Стоянов.

Това е и обичайната практика за работа на полицията по време на футболни срещи. Те стоят извън съоръжението, за да не провокират феновете. 

Снимка: Lap.bg

Министър Стоянов разясни, че полицаите са пострадали леко и двама от тях са се върнали да помагат на колегите си, след като са били прегледани. Един от задържаните се е оплакал от високо кръвно.

"За съжаление отново грозни сцени на стадиона и то предизвикани от футболни фенове. Има пострадали трима колеги. Искам да обърна внимание, че на двама е оказана медицинска помощ и са се върнали отново на мястото на събитията, за да оказват съдействие. Третото момче е пострадало в областта на коляното, където са му направили 3 шева. Имаме задържани петима, образувано е досъдебно производство. И към момента колегите работят. Ще изясним ситуацията и ще подведем лицата под отговорност. Нямаме информация за пострадали фенове, освен за един, който е потърсил помощ и се е оказало, че има високо кръвно", заяви Стоянов.

Снимка: Lap.bg

Наказанието на ЦСКА ще стане ясно след заседание на Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз през следващата седмица.