на живо

Професионалният футбол къса с БФС през 2026 г.

Така ще се генерират по-големи приходи, а и резултати, смята Добрин Гьонов

 

"Желанието на футболния съюз е Лигата да бъде отделена от сезон 2026/27", заяви заместник-изпълнителният директор на Българския футболен съюз Добрин Гьонов на съвместна пресконференция след срещата с клубовете от Първа лига във връзка с проекта за отделяне на Професионалната футболна лига от БФС.

На брифинга присъства и изпълнителният директор на централата Андрей Петров.

"Срещата беше изключително успешна. 15 от 16-те клуба бяха представени. Днес беше началото на серия срещи на така коментираното отделяне на административното ръководене на футбола от БФС. Предстоят две срещи с клубовете от Втора лига на регионален принцип.

Снимка: Lap.bg

Виждам желанието от тяхна страна, а и желанието от футболния съюз и оперативното ръководство, че искаме професионалните клубове да се отделят и да имат собствено първенство, да си го организират, така че да генерират по-големи приходи, а и резултати.

 

Ние от БФС трябва да сме сигурни, че Лигата е готова за този преход. От години главно хора извън футболния съюз говореха, че това трябва да се направи, но всъщност това е един много задълбочен процес."

Бившият изпълнителен директор на ЦСКА 1948 заяви, че проектът за отделяне трябва да бъде приключен за началото на сезон 2026/27. "Това означава, че имаме година и половина да представим проект по какъв начин ще стане преходът. В момента, в който преценим, че всички тези критерии са изпълнени, трябва да се сключи договор – между футболния съюз и органът, който ще бъде бъдещият ръководител на първенствата в България.

 

Позитивите със сигурност ще са налице при правилен мениджмънт. Позитивни са резултатите както финансово, така и спортно-технически. Повече отбори в евротурнирите, по-високо място в ранглистата на УЕФА", каза още Гьонов.

Снимка: Lap.bg

"Ние искаме да дадем възможността на клубовете. Те биха създали една по-гъвкава структура, която реагира много по-бързо и по-мигновено. Колко да я улеснява работата на БФС, при положение, че сме си дали година и половина за осъществяване на проекта. След това ще се стигне до улеснение, а и до приходи за БФС", допълни Андрей Петров.

Последвайте btvsport.bg за още новини във VIBER

Още видео и снимки от btvsport.bg и в INSTAGRAM

Още горещи теми от от btvsport.bg и във FACEBOOK