на живо

СДВР: Повече хулиганство - по-малко хора на стадиона (ВИДЕО)

Полицията ще охранява ЦСКА - Левски с повече дронове и камери

СДВР: Повече хулиганство - по-малко хора на стадиона (ВИДЕО)

Столичната полиция ще действа реципрочно на футболното хулиганство с обособяването на буферни зони между агитките по време на дербита. Тоест, при хулигански прояви, те ще стават по-големи за следващия мач, следователно капацитетът на стадиона ще бъде по-малък. 

Това заявиха от СДВР на традиционния брифинг, на който разкриха как ще охраняват мача между ЦСКА и Левски в събота (27 април). 

Полицията ще отговори на противообществените прояви на фенове с по-строги мерки. Това заяви началник сектор "Масови мероприятие" към СДВР Иван Георгиев. 

Реакцията на органите на реда е заради случилото се на последния мач между "червени" и "сини", когато двете агитки се "замеряха" с ракети. За щастие нямаше сериозно пострадали. Преди мача пък от СДВР показаха солидно количество забранени пиротехнически средства, които бяха скрити на стадиона. 

"Ако разумът надделее и мероприятията започнат да бъдат спортен празник, тези рестрикции ще намалеят", каза Георгиев.

Хореографии ще има, въпреки появилите се информации, че такива ще бъдат забранени. Те обаче ще бъдат ограничени. Няма да има винили, които основно се използват за направата на изображения. 

Снимка: Lap.bg

"Ограничаваме час от хореографията така че да не се застрашава животът и здравето на гражданите, които присъстват на спортното съоръжение. Визирам винилите, които се използват основно. При изстрелване на една ракета и запалване на този винил, пострадалите може да са адски много. Ще бъде позволена хореография, така че феновете да им е приятно на спортното съоръжение", каза Георгиев. 

Както и при предишния мач, в цяла София ще има засилено полицейско присъствие, започвайки от крайните квартали. От СДВР са в готовност да охраняват и шествия, въпреки че те не са официално заявени. Очаква се и двете агитки да тръгнат от добре познатите места. Тази на ЦСКА от градинката на ул. Иван Асен Втори, а тази на Левски - от бул. Тодор Александров.

Снимка: Lap.bg

Ще бъдат използвани и повече дронове и камери, които да следят за опазването на реда. Нарушителите ще бъдат задържани своевременно. 

Вратите на стадиона отварят два часа по-рано - в 14:15 ч., като от полицията призоваха феновете да заемат местата си възможно най-рано, за да не става струпване. 

Снимка: Lap.bg