на живо

Подпалили умишлено семейството на наш футболист (ВИДЕО)

На стълбището на старата сграда е имало ясни следи от запалителна течност

Подпалили умишлено семейството на наш футболист (ВИДЕО)

Умишлен палеж е причината за пожара, при който загинаха роднини на футболиста от Гигант Съединение Здравко Жилов в германския град Солинген. Информацията е на турски медии.

При пожара, избухнал в понеделник в четириетажна жилищна сграда, загинаха две деца, майка им и баща им. Те са български граждани от турски произход. Още деветима пострадали са били хоспитализирани.

Най-малко 21 души са били спасени от сградата. "Майката Катя, бащата Кънчо и дъщерята Галя умират в пламъците", разказва опечален близък в интервю за RTL. Първоначално е изчезнало и второ дете - тримесечно бебе, чието тяло е открито по-късно. Кънчо и Катя са брат и снаха на Жилов.

Пожарът е възникнал на стълбището на старата сграда. Огънят се е разпространил към покрива в рамките на пет минути поради т.нар. коминен ефект. На стълбището е имало "ясни следи от запалителна течност". Въз основа на тази констатация се е стигнало до заключението, че пожарът е вследствие на "умишлен палеж".

Когато пожарната е пристигнала, дървеното стълбище вече било обхванато от пламъци и е бил блокиран пътят за евакуация. Няколко жители са скочили от прозорците в пристъп на паника. Изпратени са около 120 пожарникари.

Генералното консулство на Турция в Дюселдорф настоя за разследване и изясняване на естеството на пожара във възможно най-кратък срок. Турските медии напомниха за трагедията от 29 май 1993 г. в Солинген, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима членове на семейството.