на живо

Вижте "изрязването" на козирката на "Българска армия" (ВИДЕО)

Реконструкцията на стадиона продължава

Вижте "изрязването" на козирката на "Българска армия" (ВИДЕО)

Козирката над сектор "А" на стадион "Българска армия" в Борисовата градина в София ще отиде в историята.

Днес (18 април), в присъствието на журналисти, започна събарянето на тази част от емблематичната трибуна, на която се събираха фенове на ЦСКА.

Цялата козирка ще бъде бутната в рамките на няколко дни, като за целта се използва специална машина, наподобяваща ножица. Такива има само 5 в света - една в Австралия, една в Канада, две в Германия и една в България. 

"Водещата причина да изберем този метод на събаряне е безопасността на хората, на персонала и на хората наоколо, както и най-малкото въздействие върху околната среда", обясниха от фирмата. Демонтажните дейности протичат само с техника, без участие на хора. Не се допуска смесване на строителни отпадъци. Демонтажът протича контролирано, нарочно направихме така, че да падат малки парчета, а не големи, при които не можем да контролираме оросяването или шума", заявиха от фирмата, наета за разрушаване на стадиона.

Дърветата в парка в непосредствена близост до стадиона също се пазят от фирмата. 

Събарянето е част от реконструкцията на стадиона. Тя започна на 1 април, като до момента бяха демонтирани страничните сектори - първо "Б", а след това и "Г". 

Демонтажът на "Българска армия" ще продължи 4 месеца и ще струва около 90 млн. лева.

Снимка: Lap.bg

От ЦСКА предупредиха феновете да не влизат на стадиона, по който се извършват демонтажни работи, тъй като това не е безопасно. Появи се идеята да бъдат поставени камери, които денонощно да излъчват картина от "Българска армия".