на живо

Болестта на боксьора: когато мозъкът бавно умира

Хроничната травматична енцефалопатия е дегенеративно заболяване, срещано най-вече при спортистите. Какво се знае за него?

 

Той е първият и единствен засега спортист в Германия, който говори открито за своя проблем: Ерих Грау, бивш състезател по американски футбол, предполага, че е развил хронична травматична енцефалопатия (ХТЕ). Смята се, че от това рядко мозъчно заболяване е страдал и прочутият германски боксьор Рене Велер, който почина през лятото.

68-годишният Грау, който е един от пионерите на американския футбол в Германия, никога няма да разбере със сигурност дали страда от тежката дегенеративна болест - обикновено тя се установява еднозначно само след аутопсия на мозъка.

Бившият футболист е наясно, че от над 20 години при него се проявяват симптомите, които учените свързват именно с въпросното заболяване: паметта му отслабва, все по-често е спохождан от главозамайване, а резултатите от изследвания с ядрено-магнитен резонанс показват, че мозъкът му атрофира. От известно време той има и сериозни трудности с координацията на движенията.

На 45-годишна възраст бившият гимназиален учител за първи път установява, че трудно се концентрира. Освен това става избухлив и агресивен. Проучвания показват, че още в ранен стадий на заболяването може да настъпи трайна промяна на характера. Увеличава се също така рискът от самоубийство, възможни са и изблици на насилие.

Нагледни примери за това са австралийската футболистка Хедър Андерсън, която се самоуби през ноември 2022 г. на 28-годишна възраст и Филип Адамс, бивш професионален спортист в Националната футболна лига (НФЛ), застрелял през април 2021 г. шестима души, а след това и себе си. При аутопсиите на мозъците им е установено, че и двамата са страдали от хронична травматична енцефалопатия.

Вече има около 350 потвърдени случая на ХТЕ при бивши играчи от НФЛ. Заболяването е открито и при починали играчи в други контактни спортове - ръгби, хокей на лед, футбол, бокс, бойни изкуства. При всички тях е установен силно намален обем на мозъка.

Освен това в най-външния слой на главния мозък са открити струпвания на така наречените - тау протеини, които всъщност стабилизират нервните клетки. Когато мозъкът извършва резки движения, съществува риск тези протеини да се "сгънат" неправилно.