на живо

"Дрогираният Брад Пит ме молеше да не го бия"

Още от лудия живот на Майк Тайсън

"Дрогираният Брад Пит ме молеше да не го бия"
 

Историята на Майк Тайсън, един от най-противоречивите спортисти на всички времена, от когото всеки съперник се страхува, не оставя никого безразличен.

Железния Майк е роден в Ню Йорк. Имал е изключително трудно детство. Майка му, Лорна Мей, често лягала с мъже, които не искала, само за да запази покрива над главата на семейството си. Човекът, за когото тя каза, че е биологичният баща на боксовата легенда, всъщност е сводник.

Преди да навърши 13 години, Майк попада в поправителен дом за кражба. Там се запознава с треньор, който вижда в него спортен потенциал.

Тайсън става професионалист през 1985 г. Той спечели първата си световна титла в тежка категория на 20-годишна възраст – рекорд, който продължава да стои и до днес – и продължи възхода си в спорта, като победи имена като Лари Холмс, Майкъл Спинкс и Франк Бруно.

През 1990 г. беше изненадан от сочения за аутсайдер Бъстър Дъглас, който го нокаутира в десетия рунд.

Последва завръщане на върха през 1996 г. През същата година е лишен от колана на WBC, а след това беше победен от Ивендър Холифийлд в битка за WBA. Той се опита да вземе реванш в знаменития мач през 1997 г., но беше дисквалифициран, защото отхапа част от ухото на съперника си.

Животът на Тайсън е белязан от множество скандали. Преди няколко години той издаде автобиографията "Неоспоримата истина", в която открито говори за проблемите с наркотиците, оргии, затвор, фалит...

Голям шум се вдигна, когато той разкри, че е хванал холивудския актьор Брад Пит със съпругата му Робин Гивънс в леглото.

"Като ме видя, пребледня съвсем. Ясно се виждаше, че е на някакви лекарства и започна да ме моли да не го удрям."

През 1992 г. Тайсън е осъден на шест години затвор за изнасилване на млада участничка в конкурса "Мис Америка" Дезире Уошингтън. След три години "на топло", е освободен.

"Понякога слагам ски маска и обличам стари дрехи, за да прося от хората на улицата", споделя още в книгата си легендарният Майк.