на живо

Станимира Петрова без ръкавици? Ако прави баница или рисува

Вижте световната шампионка по бокс в различна светлина

Животът често се усмихва на Станимира Петрова. Топ боксьорката ни има една световна и две европейски титли и уверено гледа към олимпийския връх в Париж 2024. Родена е на 16 декември 1990 г. в Асеновград. Първата й любов е таекуондото, но през 2014 г. открива магията между въжетата, на която е подвластна и до днес.

Снимка: bTV

Но може ли да си представите вечно усмихнатата националка в друга роля? Например като изкусен кулинар или с четка в ръка...

"Определено готвенето и времето, прекарано в кухнята ми носят много положително настроение. Най-много обичам да правя баница с яйца и сирене и да ям, разбира се. Обичам да приготвям десерти, кексове, торти. Но най-често готвя месо. Под всякаква форма", разказва на един дъх пред bTV Петрова и допълва: "Лятото мина добре, бях за няколко дни на море. Изкарах едноседмичен лагер на Асоциация “Докосни дъгата” заедно с деца с диабет и младежките гвардейски отряди. В свободното време обичам много неща да правя - да рисувам, да готвя, да пея, да танцувам, да чета книги и още, и още... Не спирам да експериментирам. Обичам музиката, харесвам всякакъв жанр. Без музика не мога да изкарам и един ден. Тя е в кръвта ми. Тренирам на музика, разпускам с танци на всяка тренировка". Може да се убедите сами във възможностите й, следвайки я в Инстаграм на Stanimirapetrovafoodandsport и Stanimiranp.

Намираме я на приказния, по думите й, Белмекен, където се готви за европейското първенство в Будва през октомври. Преди това ще участва на международния турнир "Балкан" в София.

Как и в какво намира мотивацията все още да тренира така усърдно? "Понякога и аз съм задавала този въпрос. И според мен мотивацията идва основно от това, че обичам бокса. Тренирайки се чувствам щастлива. В професионален план мечтая за медал от олимпийски игри. Но най-вече искам да бъда здрава", откровена е Станимира. Признава, че има доста боксьори, от които черпи както технически умения, така и мотивация. В България най-голям пример и е личният й треньор - олимпийският шампион от Москва 1980 Петър Лесов. "Винаги напред, никога назад", е мотото, което я държи изправена и винаги с високо чело.

Отскачаме и до Париж, където през 2024 г. ще се проведат олимпийските игри. "Квалификацията за Токио през миналата година беше там, но не успях нищо да разгледам. Заради пандемията ни беше забранено да излизаме от хотела. А през 2024 ли...? Искам да направя добро представяне, да радвам публиката с играта си и да прославя България. Надявам се, че боксът ще остане в програмата за Лос Анджелис 2028. Безумие е да се премахнат едни от първите спортове като бокс и вдигане на тежести. Силно се надявам, че това няма да се случи", разсъждава Петрова.

На 20 август в Джеда предстои сблъсъкът между Джошуа и Усик. Светът тръпне в очакване на боксовото шоу. Станимира не прави изключение. "И на двамата симпатизирам изключително много. Харесвам ги, защото са различни, безстрашни и много подвижни. Ще бъде едно уникално боксово шоу за всички. С нетърпение очаквам сблъсъка", споделя лъвицата.

Няма как да подминем и Кубрат Пулев. Ще има ли трети шанс да се бие боксовата корона в тежка категория? "Не мога да кажа, но му пожелавам отново да се качи на ринга за световна титла".

В края Станимира Петрова ни признава, че не е мислила какво ще прави, след като очаки ръкавиците на пирона. "Има много неща, с които искам да се занимавам. За момента не съм мислила за края. Когато му дойде времето, ще взема решение". А ние сме сигурни, че и тогава животът пак ще и се усмихне.