на живо

Усик иска да направят изключение за него, за да е абсолютен шампион

Украинецът трябваше да защитава един от поясите си, а не го направи

Усик иска да направят изключение за него, за да е абсолютен шампион
 

Новият абсолютен световен шампион в тежка категория Олександър Усик, ще поиска една от федерациите да направи изключение за него, за да може да продължи да носи този статус.

Украинецът постигна победа в 12-рундов мач срещу Тайсън Фюри в средата на месеца и събра в своята колекция коланите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO).

Това е първи случай от четвърт век, при който ще бе определен абсолютен шампион. За последно това звание получи Ленъкс Люис на 13 ноември 1999 г. след победа над Ивендър Холифийлд. Тогава обаче имаше само три титли - WBA, WBC и IBF.

Усик обаче беше предупреден, че няма дълго да е абсолютен шампион. От IBF заявиха готовност да му отнемат пояса, тъй като не е провел задължителната защита на титлата. 

Снимка: Reuters

"Ще поискаме да направят изключение за него", заяви мениджърът на украинския боксьор Александър Красюк.

Усик трябва да защитава пояса си срещу задължителния претендент Филип Хргович до 1 юни. Това няма как да се случи, тъй като той е със спрени права - стандартна процедура след тежък мач. А и самият шампион заяви, че иска да си почине след тежкия 9-месечен тренировъчен лагер преди сблъсъка с Фюри. 

Снимка: Reuters

Пред Усик предстои ново предизвикателство, но не на ринга, а в... киното. Той ще се включи във филм заедно с бившия кечист Дуейн Джонсън - Скалата.