на живо

Вдъхновяващата история на един от най-известните муай-тай треньори в света

От няколко години Аджарн Гае идва все по-често в България

btvnovinite.bg

Аджарн Гае е един от най-известните муай-тай треньори в света. Неговата история е изключително вдъхновяваща – започва да се бие на 5, прекарва 10 години в планината като монах, а днес е треньор на едни от най-силните бойци в света.

За тайландския бокс няма значение колко си висок, дали си бял или чернокож, тайландец или американец. Тук от значение е само дали имаш характер. Колкото удари можеш да понесеш в залата, с толкова ще се пребориш и в живота.

А за трениращите муай тай – това не е просто спорт, а начин на живот. На това учи емблемата на съвременния муайтай – тайландецът Аджарн Гае. 

Снимка: btvnovinite.bg

“Започнах да се бия на 5 годинки. И го правех много непрофесионално, по улиците. Тогава един голям човек в тези среди ме видя да се бия и ме взе под крилото си. Научи ме на всичко, на техника, на сила, характер. Режимът беше сън, храна, тренировка, сън, храна тренировка. Беше преди много, много време”, разказва Гае. 

40-годишният треньор е един от най-уважаваните треньори по тайландски бокс в света. Започва кариерата си на 6-годишна възраст, когато промоутъри забелязват, че има талант.

Следват години, в които печели безброй състезания, но когато е едва на 20, тежка травма слага край на кариерата му. В този повратен момент от живота си Гае решава да стане монах и прекарва следващите 10 години в планината, изучавайки будизма.

„Бях щастлив. Учех се. Няма пари там, няма хора, само учение и любов”, казва той. 

„Моето семейство – майка ми и баща ми започваха да остаряват и не можеха да работят. Можех да продължа да си живея в планината, но дългът ми към тях ме върна обратно към това, което е мое призвание. Така станах треньор”, допълва Гае. 

Снимка: btvnovinite.bg

Той е един от най-търсените и уважавани треньори в света – в залата му в Банкок, Тайланд, пристигат най-добрите бойци от всяка точка на планетата Джабар Аскеров, Забит Самедов, Чингиз Алазов и много българи – Даниел Илиев, Антон Петров, Благой Иванов – Багата, Веселин Веселинов.

„Той има зала в Банкок и всички големи имена, не само в Европа, но и Бразилия, ЮЕфСи, отиват при него да се готвят. Понеже той е много строг, изгражда наистина характер у боеца. Това, на което държи най-много, е дисциплината, никога да не показваш, че си уморен и да не правиш крачка назад. Това е много важно в боя”, признава Веселин Веселинов. 

Снимка: btvnovinite.bg

От няколко години насам Гае идва все по-често в България. Харесва храната ни, културата и, разбира се, бойците, за които казва, че са едни от най-добрите.

„За мен няма значение дали някой е известен или идва за пръв път на тренировка. За мен е важно да проявиш характер. В муайтай бойците се превръщат в твое семейство”, категоричен е той.