live

Рекорд в планината: 42 000 вертикални метра със ски и сноуборд за един ден

Опитът на скиора Андрей Балевски и сноубордиста Денислав Бодичев се увенча с успех

Един скиор и един сноубордист се опитаха за един ден да направят повече от 30 000 метра спускания по пистите на Банско.

Опитът им се увенча с успех. За целия ден те направиха 58 вертикални спускания, с осем повече от планираното. Това се равнява на малко повече от 42 хиляди метра, което е с цели 12 хиляди повече от планираното.

„Целта е да направим любителско постижение до където ни стигнат силите е да се слеем с другите хора по пистите. Карането е сериозна работа, трябва да се съхраним себе си и околните. Най-вече здрави. Това ще е успех за нас. Няма значение самото постижение като параметри“, казва планинският водач и инструктор Андрей Балевски

Начинанието е много интересно, защото целта е за един ден да бъдат направени толкова спускания, който да надминат повече от три пъти височината на Еверест.

Ден преди опита едни думи се оказват много показателни  и нашите планове са едно, а на природата други.

„Планината говори. Днес не е денят. За това спускане за този склон Сутринта вятърът беше 96 километра в час в 6:00, сега е 80.06. Това е почти сигурно, че ще трябва да отложим. На този вятър няма да може да се постигне максималната оптимална скорост на лифта“, казва Андрей.

Никой човек не е по-силен от природата и затова всичко трябва да се прови с разум и търпение.

„Ние не трябва да се опитваме да се състезаваме с нея, тя винаги ще победи. Границата е много тънка в тези спортове, но ние искаме да покажем с това постижение, че ако човек сес спуска и се съобразява с всички останали, може да направи нещо стойностно“, казва Андрей. .

„Границата между безрасъдството и премерения риск е много тънка. Всеки ден се уча. Важното е човек да е с по-опитни хора от него за да постига резултат, няма значение в кой спорт“, допълва сноубордистът Денислав Бодичев.