на живо

Най-мразеният у нас гимнастик: Ако Олимпиакос спечели, ще се радваме като през 2004 г.

Очаквайте разказа на гръцкия гимнастик, който спечели олимпийско злато за сметка на Йордан Йовчев, след финала на Лигата на конференциите

Най-мразеният у нас гимнастик: Ако Олимпиакос спечели, ще се радваме като през 2004 г.
 

Олимпиакос мечтае за европейски триумф! Мечтаят и всички гърци, които имаха късмет финалът на Лигата на конференциите между местния гранд и Фиорентина да бъде в Атина. 

Там живее и един от най-ненавижданите спортисти в България. Гимнастикът Димостенис Тампакос стана олимпийски шампион на халки през 2004 г. в Атина, а със среброто се окичи Йордан Йовчев. И до днес се смята, че първото място на представителя на домакините е една от големите несправедливости на най-важния спортен форум в света, а българинът е бил ограбен.

За това говори и жестът на третия на почетната стълбичка - Юри Кеки, който победоносно вдигна ръката на Йовчев тогава.

Тампакос откликна на молбата на bTV за интервю и сподели, че също е обзет от футболната емоция в Атина и се надява отново да преживее радостта от 2004 г., но не от неговия златен медал. През същата година националния отбор по футбол на Гърция триумфира на европейското първенство. 

"След 1971 г. отново имаме гръцки отбор на европейски финал. Със сигурност радостта ще бъде като тази през 2004 г., когато станахме европейски шампиони. Ще бъде един празник. Ще подкрепям Олимпиакос и се надявам отборът да спечели трофея. Спортът е за това - да бъде един истински празник", заяви той.

Финалът на Лигата на конференциите ще бъде на стадиона на АЕК в Атина. Той беше модернизиран наскоро и отворен през 2022 г. Капацитетът му е 32,500 места, а на него играят АЕК и гръцкия национален отбор.

Съоръжението носи името "Света София", тъй като столичния тим е основан от преселници от Константинопол, където е "Света София" - християнската катедрала, превърната след това в джамия от османците.