на живо

Винченцо Италиано пред bTV: Фиорентина е много обичан отбор, титлата ще е за феновете (ВИДЕО)

Мислим само за финала, бъдещето ми не е важно, каза италианецът

Винченцо Италиано пред bTV: Фиорентина е много обичан отбор, титлата ще е за феновете (ВИДЕО)
 

За всички е ясно, че Винченцо Италиано ще напусне Фиорентина след 3 години начело на представителния отбор.

По време на този престой, 46-годишният наставник класира отбора в европейските клубни турнири и предстоящият финал ще бъде трети за него начело на Ла Виола (бел. ред. - финал за Купата на Италия и финал на Лига на конференциите миналия сезон).

Той може да се превърне в първия селекционер на Фиорентина от 2001 г. насам, извел клуба до трофей.

Ето какво каза той пред камерата на bTV ден преди финала в третия по сила континентален турнир срещу Олимпиакос. Мачът може да гледате утре от 21:00 ч. пряко в ефира на btv Action.

- Мистър, (бел. ред. - така се обръщат в Италия към треньорите) как сте, как е отборът след близо 60 мача този сезон?
- Отборът е добре. Въпреки, че сме в края на един сезон пълен с ангажименти, ясно е, че в края на краищата може да имаме леки физически проблеми или малко умора. Психологически сме на топ ниво, защото сме наясно, че ни очаква последното усилие за сезона, което може да доведе до спечелването на трофей.

Снимка: bTV

Това е втори пореден финал за нас в турнира и този път сме изпълнени с ентусиазъм. Заредени сме с надежда, че ще успеем да вземем реванш за поражението преди 12 месеца. Знаем, че съперникът има доста силни страни, но ние трябва да се възползваме от този шанс и да търсим успеха.

- Миналата година загубихте финала за Купата на Италия преди финала на този турнир в Прага, сега идвате тук, в Атина, след като си осигурихте трето поредно класиране в европейските турнири, може ли това да повдигне самочувствието и духа на отбора преди важния двубой?
- Ние пристигаме тук след един мач в Каляри, където искахме да спечелил и да повишим самочувствието си, както и да постигнем нашата цел - класиране в европейските турнири. Надявам се, че това класиране в Европа, което е трето поредно за нас, ще подейства позитивно преди финала, ще му даде самочувствие и допълнителна сили и енергия. Ясно, че това е финал и всеки финал сам по себе е една различна история - внимание към детайла, концентрация, трябва да се опитаме да бъдем перфектни във всички аспекти, които могат да ни донесат успеха.


- Какво научихте от загубата на финала в Прага?
- В онзи мач Фиорентина игра добре. Успяхме да поставим в затруднено положение нашия съперник, но за съжаление две грешки ни костваха победата, платихме скъпо за тях. Това трябва да ни е ясно, това трябва да знаем - всяка грешка се наказва на такива финали. Нужна е максимална концентрация и най-малката грешка може да се окаже решаваща и да доведе до поражение. В същото време да покажем максимума от нашата игра. Тези две неща се надявам от една страна да избегнем, а от друга да успеем да демонстрираме. Това е част и от нашата подготовка.

- Фиорентина няма трофей в Европа от 63 години, а изобщо последният е отпреди 23 година, натоварва ли това отбора преди финала, как посрещате дните преди финала?
- Ние сме наясно с отговорността, която носим. Във Флоренция публиката е изключително емоционална. Фиорентина е много обичан отбор, с огромна поддръжка, виолетовата публика живее с отбора всеки ден. Ще направим всичко възможно да донесем титлата на тези хора, които следват отбора, да зарадваме тези, които са тук в Атина, да зарадваме тези, които са във Флоренция.

Снимка: bTV

Ще дадем максимума от себе си, защото както казахте и вие - това е голям шанс за трофей след толкова много години. Разбира се, това ще е невероятно награда за момчетата, които след две години в Европа най-сетне ще успеят да вземат трофей, пожелавам им го. Убеден съм, че сме готови, убеден съм, че ще успеем да дадем максимума от нашите възможности.