на живо

11 години след зверството: Пускат убиеца Писториус

Някогашният герой на нацията и настоящ злодей излиза от затвора след Нова година

Оскар Писториус ще бъде предсрочно освободен от затвора на 5 януари. Някогашният герой на милиони изтърпя 11 години от присъдата си за зверското убийство на своята приятелка.

37-годишният южноафриканец има 6 медала от параолимпийски игри и се прочу с прякора си Блейд Рънър заради протезите от въглеродни нишки на ампутираните си крака. Той застреля приятелката си Рийва Стеенкамп на Свети Валентин през 2013 г.

Първоначално Писториус беше осъден на 5 години затвор, но след обжалване от страна на прокурорите в края на 2015 г. Върховният апелативен съд го призна за виновен в предумишлено убийство.

През 2016 г. Оскар беше върнат обратно в затвора за 6 години с двойно по-кратка присъда от 15-годишния минимален срок, поискан от прокурорите. След това Върховният съд удвои присъдата му за убийство до 13 години и пет месеца, като заяви, че шестгодишният срок е "шокиращо снизходителен". На Писториус беше отказано условно освобождаване през март с мотива, че минималният период на лишаване от свобода не е изтекъл.

Властите в страната съобщиха, че при решението за предсрочно освобождаване се вземат предвид няколко фактора - естеството на престъплението, възможността за повторно деяние, поведението на лицето в затвора, неговото физическо и психическо благополучие и потенциалните заплахи при евентуално освобождаване.

Майката на жертвата - Джун Реева, не е оспорила решението на съда. Баща й Бари почина през септември. Двамата категорично се противопоставиха на евентуалното освобождаване на убиеца на дъщеря им през миналия март.