на живо

246-сантиметров волейболист е оръжието на Иран в Париж (ВИДЕО)

Муртаза Мехрзад е принуден да спи на пода в олимпийското село

 

Какво може да правите, ако сте висок 246 см? Да сменяте крушки, докато се навеждате, да очаквате пердета без проблем, да се пазите от клоните на дърветата, но и да имате достъп до по-хубавите им плодове?

Ако сте от Иран и се казвате Муртаза Мехрзад, то съдбата ви определя да сте... шампион. 

Снимка: Getty Images

На 36 години Муртаза е звезда във волейбола за хора с увреждания (волейболистите играят седнали). Едва ли ще изненадаме някой, ако кажем, че иранецът се извисява над конкуренцията си и логично е двукратен шампион с тима на Иран от параолимпийските игри (Рио де Жанейро 2016, Токио 2020). В колекцията си той има още две световни титли, както и два златни медала от първенствата на Азия. 

Снимка: Getty Images

В момента високият параатлет е в Париж, където много уверено протяга ръце към трето злато. Муртаза е основната причина Иран да побеждава категорично във всеки мач. На 5 септември тимът ще играе на полуфинал срещу Египет, а решителният мач е ден по-късно. 

 

Иранецът има и един проблем - няма легло. 

"В Токио успяха да ми направят, но тук, в олимпийското село, спя на пода", сподели волейболистът. 

Муртаза е роден с гигантизъм. Това е състояние се отличава с прекомерен растеж. На 15 години той вече е близо 190 м. Тогава той пада от велосипеда си и чупи таза си. След операцията единият му крак остава по-къс с 15 сантиметра. 

 

Бъдещата звезда изпада в депресия, защото трябва да се придвижва с помощта на инвалидна количка, патерици или бастун. 

Снимка: Getty Images

И тогава се появява волейболът! 

"Помогна ми доста! Мислех, че тялото ми не става за нищо, но тук то ми помага да печеля. Наричаха ме "Дългуча", дори когато станах параолимпийски шампион. Радвам се, че успях да се реализирам, напук на височината ми", разказва той.

 

В Иран Муртаза е повод за национална гордост и често е наричан "Добрият гигант" или "Смъртоносното ни оръжие". 

"В отбора са много мили с мен. Но не мога да кажа, че аз съм най-добър на терена. Всеки един от нас има качества и заедно правим добър отбор", разказва още той.

За край можем да отбележим, че иранецът не е най-високият човек в света в момента. Изпреварва го турчинът Султан Кьосен, който е 251 см.