на живо

Алберт Попов пред bTV: Надявам се този сезон всичко да пасне (ВИДЕО)

Скиорът осъществил първия пробив за Световната купа след „Ти имаш ли шанс изобщо?“

 

Най-добрият български скиор - Алберт Попов, даде специално интервю за bTV преди старта на сезона. Националът сподели, че най-големият му критик, но и мотиватор е дамата на сърцето му Деница. Именно след скандал с нея заради въпроса "Ти имаш ли шанс изобщо?" Попов осъществил първия си пробив за Световната купа.

"Тръгна с това, че тя ме пита месец-два по-рано "Ти виждаш ли се в Топ 30? Имаш ли шанс изобщо?". Спомням си, че ѝ се бях разкрещял "Как така? Ти не вярваш в мен..." Точно този сезон успях да вляза в точките. Сега следва тази традиция и всеки сезон пита "Ти имаш ли шанс за подиум?", сподели скиорът, който стана баща на момиченце на име Кая през април миналата година.

"В подготвителния период обикалят с мен, гледам да ги взимам. Така на мен ми е по-леко, а и на тях. Със сигурност не е лесно, но пък е поредното житейско предизвикателство. Това нещо ми дава сили, зарежда ме. Няма нищо по-хубаво от това едно дете да ти каже "тати". В подготовката спестявам едни 2-3 месеца, в които можехме да сме разделени."

"Жена ми ме подкрепя. Била е и тя скиорка, знае с какво се е захванала. Помага. Да е жива и здрава, защото ако не е тя, щях да усетя какво е да гледаш сам дете."

Новият сезон за Попов ще започне на 17 ноември в Леви (Финландия), където ще се проведе първият слалом за Световната купа при мъжете. През изминалата кампания българинът завърши на 24-то място в класирането в коронната си дисциплина слалом със 111 точки. Година по-рано, когато постигна и първия си и засега единствен подиум в Палисейдс Тахо, той бе 15-и в слалома със 182 точки.

"Чувствам, че този сезон имам какво да си доказвам. Миналия не успях да запиша формата, която бях стигнал. Напредваме все по-бързо. Все по-малко стават грешките, които трябва да изчистим и върху които работим. Фокусираме се върху ските и скоростта. Накрая на лагера е и първият старт. Няма да се прибираме, а директно оставаме за втория старт в Австрия на 24-ти."

 

"Щабът си е същият за този сезон. Работим много ефективно заедно. Смятам, че този сезон има хубави ски, които са по-бързи от миналогодишните. Всяка година излизат нови модели - нова конструкция на ската, много твърдост. Не спираме да тестваме, цял живот тестваме. Обнадежден съм за този сезон, защото имам много еднакви и бързи ски."

"Всяка година целта ми е една и съща - възможно най-много да съм на подиума, да доминирам. Надявам се този сезон всичко просто да пасне и да се случат нещата. Защото може да си много подготвен, може всичко да си нацелил, но в даден ден просто да не ти се случи. Стискам палци да съм жив и здрав, за да успея да покажа какво мога."

Снимка: bTV

"В първите 30 всеки един може да е в Топ 10, може да е в Топ 3. Всяка година излиза дадем скиор, който явно всичко е паснало при него. За пример ще дам Линус Щрасер. С него сме тренирали заедно 4 години, бяхме гума в гума. Ето, миналата година успя да победи в двата коронни старта - Кицбюел и Шладминг. Така че всеки един от Топ 30 може да е при големите. Пожелавам си да започна сезона силно и да продължа с такива резултати."

"Когато тренирам на Банско, си давам сметка колко деца искат да са там, където съм аз. Винаги, когато някой дойде при мен, гледам да му помогна с каквото мога. Децата са доста по-запалени от едно време. Едно време имаше повече деца, но повечето знаеха, че го правят само за спорта и здравето. Докато сега виждат една цел и всички искат да стигнат до Световната купа. Тази година там ще сме двама - с Калин Златков - брат на Камен Златков. Стискайте палци, надявам се на два успеха."